Lockdown
Moedeloosheid, maar ook begrip om onderwijssluiting
Toch nog alles dicht. Het was even drie keer slikken voor ouders, leerlingen en leraren in het onderwijs. Maar waar na de onverwachte sluiting van het basisonderwijs onbegrip overheerste, is dat nu de hele samenleving op slot gaat veel minder.
“Wat is dit een treurige tijd voor alle leerlingen, studenten, leerkrachten en onderzoekers”, verzucht Tamar van Gelder van onderwijsvakbond AOb. “De impact op het gehele onderwijs valt bijna niet meer te overzien.” Ze dringt wel aan op de zaken waar de bond eerder aandacht voor vroeg: voorrang voor onderwijspersoneel bij de boosterprik en veel meer aandacht voor de ventilatie van schoolgebouwen.
Schoolleider Nico van Brenk van vmbo-school Yuverta in Montfoort toont zich wat overvallen door de sluiting. “Toen dinsdag werd besloten de basisscholen te sluiten werd er nog met geen woord gerept over het voortgezet onderwijs. Maar goed, gezien de omstandigheden begrijp ik de beslissing.”
Ook voor het hoger onderwijs kwam sluiting pas laat in beeld. De landelijke studentenvakbond LSVb is in ieder geval blij dat tentamens en praktijkonderwijs van de lockdown zijn uitgezonderd. “Het is voor het mentale welzijn van studenten belangrijk dat ze een mogelijkheid hebben om buiten hun studentenkamer te komen”, zegt voorzitter Ama Boahene. Om dezelfde reden roept ze het kabinet op om het voornemen om het onderwijs na de kerstvakantie weer te openen, waar te maken.
Bij de Stichting Voor Werkende Ouders komen telefoontjes binnen van wanhopige ouders die opnieuw school en thuiswerken moeten combineren. De stichting heeft daarom een aparte website opgezet met tips en trucs: watouderswillenweten.nl .
Lees ook:
Kabinet kiest voor harde lockdown. Alle maatregelen op een rij
Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten zaterdagavond bekend dat er opnieuw een harde lockdown komt. De maatregelen en adviezen gaan zondag in. Lees hier alles op een rij.
Reportage: De generatie lockdown moet weer wennen aan school
Hoe zet je leerlingen na twee jaren met lockdowns weer ‘aan’? Dat blijkt de grootste uitdaging nu scholen zonder beperkingen open zijn. Op het Yuverta in Montfoort zijn ze met man en macht bezig om leerlingen weer bij de les te krijgen.