Renovatie

MOB wil de verbouwing van het Binnenhof laten stilleggen: vergunning voor stikstof ontbreekt

De grootscheepse renovatie van het Binnenhof gaat minimaal vijf jaar duren. Beeld ANP
De grootscheepse renovatie van het Binnenhof gaat minimaal vijf jaar duren.Beeld ANP

De stikstofchaos is zo groot, laat ‘Den Haag’ dat zelf ook maar eens voelen, redeneert Mobilisation for the Environment (MOB).

Esther Bijlo

De verbouwing van het Binnenhof in Den Haag moet zo snel mogelijk worden stilgelegd omdat de natuurvergunning voor stikstof ontbreekt. Dat stelt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), dat nu een handhavingsverzoek heeft ingediend bij de provincie Zuid-Holland. De provincie zou verantwoordelijk minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting tot de orde moeten roepen.

MOB pakt nu het Binnenhof aan, omdat de Raad van State twee weken geleden een streep zette door de ‘bouwvrijstelling’, onderdeel van de Stikstofwet. De vrijstelling, waardoor bouwprojecten op dit moment geen natuurvergunning nodig hebben, blijkt in strijd met Europese natuurbeschermingsregels. Op basis van die uitzondering kon de grootscheepse verbouwing van het Binnenhof beginnen.

Bij de vijf jaar durende renovatie komt uitstoot vrij door vrachtverkeer, aggregaten en bouwmaterieel, die neerslaat in de nabijgelegen Natura 2000-gebieden Meijendel en Berkheide. Dat is niet de voornaamste reden dat MOB er nu een zaak van maakt; er zijn veel grotere uitstoters in Nederland. Maar als minister De Jonge al niet het goede voorbeeld geeft, wordt de stikstofcrisis nooit opgelost, redeneert MOB.

Boeren uitgekocht voor de uitbreiding van snelweg A27

Deze volgens de organisatie zelf ‘ongewone stap’ moet de regering maar ook de Eerste en Tweede Kamer duidelijk maken hoe groot de stikstofchaos nu is. Deze week bleek dat ministeries op eigen houtje stikstofruimte zoeken voor de uitbreiding van snelweg A27 bij Amelisweerd, tot grote onvrede van de provincies Gelderland en Utrecht. Daarvoor worden boeren uitgekocht. Er wordt massaal gehandeld in stikstofrechten, ziet MOB. Drieënhalf jaar na de baanbrekende uitspraak van de Raad van State die het Nederlandse stikstofbeleid onderuithaalde, is er nauwelijks minder uitstoot. Dat valt het kabinet, maar ook de beide Kamers aan te rekenen. Die hebben alle geitenpaadjes goedgekeurd, die daarna telkens in rechtszaken niet houdbaar bleken. Ook de Stikstofwet uit 2021, waar de bouwvrijstelling in stond, is beide Kamers gepasseerd.

“Wetenschappers luiden al vele jaren de noodklok over de stikstofschade”, stelt raadsman Valentijn Wösten namens MOB in een toelichting. “Rechters vernietigen stelselmatig honderden overheidsbesluiten vanwege stikstof. De leefbaarheid van Nederland voor mensen en dieren staat op het spel.” Iedereen wacht intussen op elkaar: ministers hakken geen knopen door en provinciebesturen wachten op de veehouders. “De ernst van de zaak is blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen.”

MOB is niet van plan ook projecten voor woningbouw aan te pakken en zo stil te leggen. Wel constateert de organisatie dat het onmogelijk is aan de opgaven voor woningbouw en andere maatschappelijke opgaven te voldoen als de impasse blijft bestaan. Er is volgens MOB een oplossing mogelijk: snelle herziening van de Stikstofwet, geen nieuwe stallen meer bouwen, de handel in stikstofuitstoot stoppen en piekbelasters (niet alleen veehouders) uitkopen.

Lees ook:

Provincies verdwalen in de stikstofchaos terwijl het Rijk zijn eigen plan trekt

Terwijl provincies door Haagse traagheid vast komen te zitten met hun eigen stikstofaanpak, koopt het Rijk alvast stikstofruimte van boeren op om een snelweg te verbreden. Dat zet kwaad bloed in Gelderland en Utrecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden