Stikstofcrisis

MOB vraagt provincies om intrekking milieuvergunning van piekbelasters

Dronebeeld van een boer die mest uitrijdt over een akker. Beeld ANP /  ANP
Dronebeeld van een boer die mest uitrijdt over een akker.Beeld ANP / ANP

Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt. Dat eist milieuorganisatie MOB.

Redactie Trouw

De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

“In sommige gevallen is de overheid verplicht om vergunningen in te trekken”, zegt Wösten. Hij probeert op basis van eigen onderzoek door MOB en Vereniging Leefmilieu de vergunning van veertig zogeheten piekbelasters ingetrokken te krijgen. Dat moet volgens de organisaties gebeuren als de bedrijven geen gebruikmaken van de vrijwillige uitkoopregeling waar het kabinet mee komt.

Luchtkasteel

“Het innemen van vergunningen van piekbelasters is zowel de snelste, goedkoopste, meest effectieve en meest eenvoudige manier om serieuze emissiereductie te realiseren”, stellen de organisaties in een verklaring.

Of deze nieuwe strategie gaat werken, moet “in de komende maanden of jaren duidelijk worden”, zegt Wösten. Volgens hem is het heel onwaarschijnlijk dat met nieuwe staltechnieken de uitstoot van ammoniak uit stallen voldoende zal verminderen. “Die staltechniek werkt slecht, wie daar na veertig jaar nog grote verwachtingen van heeft gelooft in een luchtkasteel.” De weg naar het intrekken van natuurvergunningen moet openliggen, vindt de raadsman.

Provincies hebben nu 16 weken de tijd om besluiten te nemen over de intrekkingsverzoeken. Als ze weigeren, wil MOB naar de rechter stappen. In alle provincies worden momenteel besprekingen gehouden voor het vormen van nieuwe coalities, na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. In alle provincies werd de BBB de grootste partij. De partij is fel tegen elke vorm van dwang om veehouders te laten inkrimpen of stoppen.

Lees ook:

Kabinet maakt berucht stikstofrekenmodel nóg belangrijker

Het kabinet kijkt bij de aanpak van de stikstofcrisis niet meer naar de uitstoot, maar alleen nog naar waar de uitgestoten stikstof weer neerslaat. Die keuze heeft keerzijdes voor boeren én de natuur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden