Uitstoot

Minstens tien asfaltfabrieken stoten te veel benzeen uit, gemeenten nemen maatregelen

Asfaltrecycling is van groot belang voor het onderhoud en de aanleg van nieuwe wegen. Ongeveer 40 procent van al het geproduceerde asfalt is gerecycled.  Beeld ANP
Asfaltrecycling is van groot belang voor het onderhoud en de aanleg van nieuwe wegen. Ongeveer 40 procent van al het geproduceerde asfalt is gerecycled.Beeld ANP

Minstens tien asfaltcentrales houden zich niet aan de uitstootregels voor benzeen bij de recycling van oud asfalt. Een aantal lokale overheden is daarom een handhavingstraject gestart. Ondanks maatregelen blijft de uitstoot te hoog.

Stefan Keukenkamp

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer naar aanleiding van onderzoek van Trouw. Uit meetresultaten die het ministerie van infrastructuur en waterstaat onlangs opvroeg bij lokale overheden, blijkt dat tien van de 29 nog actieve asfaltcentrales zich niet aan de regels houden. Deze fabrieken overschrijden de norm voor de kankerverwekkende stof benzeen. Acht fabrieken voldoen aan de regels, van elf centrales zijn geen meetgegevens bekend.

De structureel te hoge uitstoot van benzeen ontstaat bij de recycling van oud asfalt. Ongeveer 40 procent van al het asfalt dat in Nederland wordt geproduceerd, bestaat uit gerecycled asfaltgranulaat. De overschrijdingen leiden tot zorgen bij omwonenden in onder meer Bergen op Zoom, Den Bosch en Eindhoven.

Ministerie al sinds 2018 op de hoogte

Van Veldhoven bevestigt dat het ministerie al sinds 2018 op de hoogte is van de problematiek. Sinds 2016 geldt een strengere norm voor de uitstoot van benzeen, een stof die valt in de categorie ‘zeer zorgwekkende stoffen’. Desondanks zijn van ruim een op drie asfaltcentrales geen meetgegevens bekend over benzeenuitstoot.

Die gegevens worden nu alsnog verzameld door omgevingsdiensten, die moeten toezien op naleving van de regels, schrijft de staatssecretaris. “Het is van belang dat bevoegd gezag over emissiegegevens beschikt zodat duidelijk wordt of sprake is van een overschrijdingssituatie.” Op basis daarvan kunnen vervolgstappen worden bepaald, schrijft ze. Hoewel de uitstoot te hoog is, zegt de staatssecretaris dat er op leefniveau nog geen overschrijdingen zijn gemeten.

Handhavingstrajecten gestart

Een aantal gemeenten is inmiddels een handhavingstraject gestart, waarin dwangsommen kunnen worden opgelegd. Een daarvan is de gemeente Den Bosch, waar overschrijdingen van twee tot drie keer de toegestane hoeveelheid benzeen zijn gemeten. Omwonenden maken zich grote zorgen en dienden een petitie in bij de gemeenteraad. De lokale politiek stemde onlangs unaniem voor het sluiten van de centrale als de uitstoot niet snel omlaag gaat.

Onderzoek naar resultaten

In Bergen op Zoom dreigt de gemeente met dwangsommen. De rechter zette dat standpunt vorig jaar kracht bij en wees erop dat het asfaltbedrijf lang genoeg de tijd heeft gehad om aan de norm te voldoen. Daarop heeft de asfaltfabriek als eerste afgelopen maanden maatregelen doorgevoerd. De staatssecretaris zegt dat de uitstoot daardoor weliswaar is teruggedrongen, maar nog altijd boven de norm ligt.

De branchevereniging voor asfaltbedrijven Vakgroep Bitumineuze Werken is al jaren bezig met een onderzoek naar de uitstootproblemen. Eind juni worden de resultaten verwacht en komt de vakgroep met maatregelen. De staatssecretaris gaat met de branche in gesprek over de voortgang van het onderzoek.

Lees ook:

De giftige bijsmaak van duurzaam asfalt

Bij de productie van duurzaam asfalt komt structureel te veel van het kankerverwekkende benzeen in de lucht. Stoppen ligt gevoelig, omdat asfaltrecycling bijdraagt aan een circulaire economie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden