Nieuwe adviezen

Ministerie: Zelftest bij coronaklachten mag nu ook

Een basisschoolleerling doet thuis een preventieve zelftest.  Beeld ANP
Een basisschoolleerling doet thuis een preventieve zelftest.Beeld ANP

Wie corona-achtige klachten heeft, hoeft van de minister niet meer meteen naar de GGD. Eerst een zelftest doen mag ook.

Robin Goudsmit

Vanaf vandaag gelden er nieuwe voorschriften voor het testen op het coronavirus. Mensen met gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona, kunnen eerst met een zelftest kijken of ze het virus daadwerkelijk hebben opgelopen.

Mocht de zelftestuitslag negatief zijn, dan hoeven mensen niet thuis te blijven. Bij een positieve uitslag moeten ze alsnog naar de GGD voor een extra test.

Adviezen van het OMT

De nieuwe adviezen werden vrijdag bekend gemaakt door het ministerie van volksgezondheid. Tot nu toe moest iedereen met corona-klachten meteen naar de GGD. Het ministerie volgt de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) op. Dat concludeerde dat een zelftest bij milde klachten een goed alternatief is voor een GGD-test.

Bij het nieuwe advies zijn wel ook kanttekeningen gemaakt. Wie langer klachten houdt, of klachten heeft die met de tijd erger worden, moet alsnog naar de GGD gaan. Ook voor mensen met een kwetsbare gezondheid, of mensen die werken met kwetsbaren, geldt het nieuwe advies om eerst een zelftest te doen niet.

Lees ook:

Meer sterfgevallen dan gebruikelijk in november, verband met corona waarschijnlijk

In november zijn er ongeveer 3500 Nederlanders meer overleden dan normaal gesproken het geval zou zijn, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Het CBS keek niet naar de doodsoorzaken, maar een verband met covid is meer dan waarschijnlijk.

Ziekenhuizen schalen ic’s toch verder op, ‘code zwart’ voorlopig afgewend

Ziekenhuizen zijn gevraagd om toch op te schalen naar landelijk 1250 ic-bedden. Nog verder groeien lukt niet alle ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden