Verpleeghuizen

Ministerie roept verpleeghuizen op: vermijd een algeheel bezoekverbod bij een nieuwe besmetting

Een bewoner van verpleeghuis Honinghoeve van Stichting Waalboog krijgt bezoek van zijn vrouw. Beeld ANP

Om verwarring en onnodig leed onder naasten tegen te gaan, adviseert het ministerie van volksgezondheid verpleeghuizen nadrukkelijk om bij coronabesmettingen niet meer helemaal op slot te gaan voor bezoek. 

Ook in verpleeghuizen heb je rekkelijken en preciezen: waar het ene verpleeghuis slechts een gang of afdeling afsluit als er corona wordt geconstateerd bij een bewoner of medewerker, gaat het andere verpleeghuis helemaal op slot voor bezoek bij een besmetting. 

Nu schept het ministerie voor volksgezondheid duidelijkheid: de tijd dat verpleeghuizen helemaal moeten sluiten voor bezoek is voorbij, ook als er een of meerdere besmettingen zijn. Als het kan, is het beter om alleen op de besmette afdeling het bezoek te beperken, adviseert het ministerie. 

Het ministerie heeft, laat het weten, ‘signalen ontvangen dat er verwarring bestaat’ over wat instellingen moeten doe als een bewoner of medewerker besmet raakt in de huidige noodverordening. Om de regels duidelijker te maken, bekijkt het ministerie of de regels op dit punt moeten worden herzien. 

Maatwerk

Sowieso is het een breed gedeeld sentiment in de ouderenzorg dat het sluiten van een verpleeghuis voor alle mantelzorgers, geliefden en kennissen geen goed idee is, ook niet bij een volgende pandemie: dat richt te veel schade aan. Ouderenpsychologen en -geneeskundigen pleiten voor meer maatwerk. 

Het blijft hoe dan ook aan de zorgaanbieder of bewoners veilig bezoek kunnen ontvangen, zegt het ministerie. Die kan het beste inschatten wat er in een verpleeghuis of woonvorm mogelijk is. Maar het departement is duidelijk: zij ‘wil niet opnieuw de situatie dat bewoners in het geheel geen bezoek kunnen ontvangen’. 

Het maandenlange bezoekverbod in verpleeghuizen geldt als een van de pijnlijkste maatregelen van de coronacrisis. Nu het virus grotendeels beteugeld is, groeit het ongeduld met instellingen die nog aarzelen over het verwelkomen van bezoek. De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (SOVIDZ) dreigde naar de rechter te stappen om af te dwingen dat na een besmetting niet een bezoekverbod hoeft te volgen.

Lees ook: 

Vier argumenten van ouderenpsychologen om nooit meer een bezoekstop in verpleeghuizen in te voeren

Het is inmiddels een breed gedeeld sentiment in de verpleeghuiszorg, zeggen twee prominente ouderenpsychologen: nooit meer een bezoekstop. Vier redenen waarom het een volgende keer anders moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden