Oppepprik

Ministerie maakt geen haast met booster vanaf 12 jaar

Een tiener in Mexico krijgt een boosterprik.  Beeld AFP
Een tiener in Mexico krijgt een boosterprik.Beeld AFP

Ondank groen licht van het EMA en een belofte van minister Kuipers kunnen tieners nog steeds geen boosterprik krijgen.

Johan van Heerde

Tieners tussen de 12 en 18 jaar, en hun ouders, die graag een boostervaccinatie willen, zitten nog in de wachtkamer. Ondanks een positief oordeel over deze oppepprik kunnen tieners namelijk nog niet terecht bij de GGD.

Eerder stelde de Nederlandse Gezondheidsraad dat gezonde tieners meestal geen booster nodig hebben. Maar minister Kuipers van volksgezondheid beloofde 24 februari dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar toch een booster mogen omdat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) wel positief oordeelde over deze extra inenting. Het EMA concludeerde dat de reactie van het immuunsysteem van jongeren op een booster vergelijkbaar is met die bij volwassenen, en dat de prik veilig is.

Frustratie

Waar eerdere verruimingen van de vaccinatiecampagne binnen de kortste keren was geregeld, is dat nu niet het geval. Tot frustratie van sommige ouders, weet Myrna Over, moeder van twee tieners en vrouw achter de belangengroep Scholen Veilig. “Wie dat wil moet gewoon toegang kunnen krijgen tot die extra inenting. Mensen vinden het vervelend dat het zo traag loopt. Ouders proberen te bellen maar krijgen geen afspraak. Deze vertraging is onnodig.”

Praktisch lijkt er geen bezwaar: bij elke vaccinatielocatie van de GGD kunnen mensen zonder afspraak een boosterprik halen. Maar wie jonger is dan 18 kan er nu niet terecht.

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat er goed over deze prikronde wordt nagedacht en een besluit nog moet vallen.

Lees ook:

Zij willen met Janssen boosteren, maar dat mag niet. ‘Gun ons deze vrijheid’

Een groep in de samenleving ontvangt liever het Janssenvaccin dan een mRNA-vaccin als booster. Dat vaccin werkt ook en is veilig, maar wordt niet beschikbaar gesteld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden