LiveblogCoronavirus

Minister verdubbelt bedrag dat senioren ophalen voor kunstwereld

Ondanks de coronamaatregelen is er drukte op het strand van Scheveningen op Hemelvaartsdag. Beeld ANP
Ondanks de coronamaatregelen is er drukte op het strand van Scheveningen op Hemelvaartsdag.Beeld ANP

In dit liveblog van donderdag 21 mei houden we de ontwikkelingen rond het coronavirus bij.

• Teruglezen? Lees hier het liveblog van woensdag 20 mei terug.
• Klik op ‘bekijk belangrijke updates’ om de relevantste ontwikkelingen te filteren.
• Veelgestelde vragen, de laatste cijfers/grafieken en belangrijkste achtergrondverhalen: Trouw.nl/corona.
• Download onze gratis app en krijg een bericht bij belangrijke updates. Of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Live
 1. 23:39 21-5-2020

  Afsluiting liveblog

  Het liveblog van donderdag 21 mei sluit nu. Lees hier het coronanieuws van vrijdag 22 mei.

 2. 22:36 21-5-2020

  Minister verdubbelt bedrag dat senioren ophalen voor kunstwereld

  Cultuurminister Ingrid van Engelshoven verdubbelt het bedrag dat gepensioneerden ophalen voor de kunst- en cultuurwereld, zo bevestigt een woordvoerder berichtgeving van Nieuwsuur hierover. Een aantal senioren begon onlangs met de actie. Ze riepen senioren die hun vakantiegeld gemakkelijk kunnen missen op dat (deels) aan de kunst- en cultuurwereld te geven. 

  Het idee voor de actie 'Doe mee met je AOW' ontstond bij Hein Muller en Corine Muller-Bauer. Tot donderdag 17.30 uur was er 187.000 euro opgehaald, zo meldt een woordvoerster. Inmiddels hebben zich meer dan negentig gelijkgestemden achter de actie geschaard.

  Op woensdag 20 mei hebben veel ouderen hun jaarlijkse AOW-vakantiegeld ontvangen. De bedoeling is dat de giften voor 20 juni binnen zijn. 

 3. 22:05 21-5-2020

  Advies: veel en slim investeren om uit coronacrisis te komen

  Om goed uit de coronacrisis te komen, is het belangrijk dat het kabinet investeert en steun en vertrouwen geeft aan bedrijven, sectoren en kwetsbare groepen. Het is daarbij belangrijk om publieke en private investeringen te blijven stimuleren. Ook moet Nederland meer samenwerken in Europa om tot een breed economisch en maatschappelijk herstel te komen.

  Dat adviseert de Denktank Coronacrisis die op verzoek van het kabinet heeft gekeken hoe Nederland op een evenwichtige manier een herstart kan maken uit de lockdown. In de denktank zitten vertegenwoordigers van onder meer kennisinstituten, planbureaus en sociale partners, onder leiding van voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad (SER). In Nieuwsuur zei Hamer dat het belangrijk is te zoeken naar "slimme investeringen" zoals duurzame en infrastructurele projecten.

  De Tweede Kamer had aangedrongen op een maatschappelijk en economisch gerichte adviesclub. In de coronacrisis liet het kabinet zich tot nu toe voornamelijk adviseren door wetenschappers zoals virologen en medici. In de herstartfase is nog geen sprake van een vaccin of medicijn en zijn beperkende maatregelen nodig om het virus onder controle te houden. Die maatregelen hinderen nog steeds het herstel naar de situatie zoals die voor de coronauitbraak bestond.

 4. 21:44 21-5-2020

  'Tsjetsjeense leider Kadyrov in ziekenhuis met coronavirus'

  De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov ligt in het ziekenhuis omdat hij besmet is met het coronavirus. Dat melden Russische media donderdag.

  "Ramzan Kadyrov is met een vliegtuig naar Moskou gebracht", schrijft het Russische staatspersbureau TASS, dat een medische bron aanhaalt. Ook andere media schrijven over de ziekenhuisopname van Kadyrov, die momenteel 43 jaar is.

  Kadyrov staat bekend om zijn harde aanpak, zo ook met het coronavirus. Zo noemde hij dokters die klagen over te weinig beschermingsmiddelen "provocateurs". Mensen die zichzelf niet isoleren noemt Kadyrov "terroristen" die volgens hem in kuilen begraven zouden moeten worden. De Tsjetsjeense president heeft al jaren de touwtjes in handen in het gebied.

  Tsjetsjenië is een autonome republiek in het zuidwesten van Rusland. De regio strijdt voor onafhankelijkheid. Kadyrov is sinds 2007 president van Tsjetsjenië.

 5. 21:33 21-5-2020

  Internationale schaatsbond beslist voor september over kalender

  De internationale schaatsunie ISU beslist voor september of de eerste wereldbekerwedstrijden langebaan en shorttrack van het nieuwe winterseizoen doorgaan. Tien weken voor alle andere wedstrijden om de wereldbeker moet duidelijk zijn of de situatie veilig is vanwege het coronavirus.

  De aanhoudende coronacrisis met bijbehorende gezondheidsrisico's en reisrestricties hebben de internationale bond ertoe gebracht een zeskoppige werkgroep in te richten, die tot een goed oordeel moet komen of het veilig en verantwoord is om de wedstrijden om de wereldbeker door te laten gaan. In die werkgroep zitten vertegenwoordigers uit de takken shorttrack en langebaan en een afgevaardigde uit de medische commissie.

 6. 20:56 21-5-2020

  Shell wil met vrijwillige vertrekregeling kosten besparen

  Olie- en gasconcern Shell hoopt met een vrijwillige vertrekregeling voor personeel kosten te besparen. Dat blijkt uit een bericht van topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland aan personeel, dat het ANP heeft ingezien. Oliemaatschappijen wereldwijd kampen met een drastisch gedaalde vraag naar de grondstof.

  Shell biedt een 'selectieve' vertrekregeling aan. Die is vooralsnog gereserveerd voor personeel met Nederland, het Verenigd Koninkrijk of Canada als thuisbasis. Niet iedereen komt er voor in aanmerking. Medewerkers van productielocaties, zoals bijvoorbeeld Shell Pernis en Shell Moerdijk, zijn ervan uitgesloten.

  Uit de mededeling van Van Loon valt op te maken dat hardere ingrepen in het personeelsbestand niet uitgesloten zijn. Volgens haar probeert het bedrijf het vertrek van medewerkers uit eigen beweging "te maximaliseren, om zo gedwongen ontslagen waar mogelijk te voorkomen." Van hoeveel mensen Shell afscheid wil nemen, kon een woordvoerder niet zeggen.

 7. 19:55 21-5-2020

  In quarantaine op de Natte Hari: ‘Zeilend merk je niets van corona’

  Geen Kleine Sneekweek dit jaar op het Sneekermeer, wel ruimte om zelf te genieten op en aan het water op deze zonovergoten Hemelvaartsdag. Virusbestendig, ieder in zijn eigen coronacocon.

 8. 19:16 21-5-2020

  Italië meldt minder nieuwe coronadoden en besmettingen

  In Italië zijn het aantal nieuwe coronadoden en besmettingen in een dag tijd ietwat gedaald ten opzichte woensdag. Dat maakten de autoriteiten donderdag bekend.

  Het dodental in Italië steeg donderdag met 156 tot 32.486. Een dag eerder ging het om 161 nieuwe sterfgevallen.

  De autoriteiten maakten donderdag ook 642 nieuwe besmettingsgevallen bekend, woensdag waren dat er 665. Sinds de uitbraak van het virus kregen zeker 228.006 Italianen het coronavirus.

 9. 17:30 21-5-2020

  Spanje meldt voor eerst sinds maart minder dan 50 nieuwe doden

  Het aantal coronadoden in Spanje is donderdag met 48 gestegen tot 27.940. Het is voor het eerst sinds 16 maart dat er in Spanje over een etmaal minder dan 50 doden zijn gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend.

  Het aantal besmettingen nam in een dag tijd toe met 482. In totaal raakten sinds de uitbraak zeker 233.037 Spanjaarden besmet met het coronavirus.

 10. 17:28 21-5-2020

  Russisch leger ingezet na grote corona-uitbraak bij goudmijn 

  Rusland heeft het leger ingezet vanwege een grote corona-uitbraak in een goudmijn in Siberië. Daar raakten honderden medewerkers besmet met het coronavirus. Militairen hebben nu een kamp opgezet waar besmette mijnwerkers in quarantaine geplaatst kunnen worden.

  Eén zieke is inmiddels overleden door het virus. "Dokters hebben tien dagen voor zijn leven gevochten", heeft de werkgever van de man laten weten. Meer dan 140 mijnwerkers zijn al opgenomen in nabijgelegen ziekenhuizen.

  Besmette medewerkers kunnen terecht in een veldhospitaal dat is neergezet door de strijdkrachten. Daar zijn tientallen artsen en medisch specialisten in touw. Het leger zegt dat er zo'n 2000 patiënten kunnen worden geïsoleerd en behandeld. In Rusland zijn in totaal 317.554 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waaronder 2821 in de regio Krasnojarsk.

 11. 17:02 21-5-2020

  Aantal coronapatiënten op ic's verder omlaag

  Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 255, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 20 minder dan woensdag.

  Er liggen daarnaast 541 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 14 meer dan woensdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Als de daling in dit tempo doorzet is de verwachting dat we aanstaande maandag, twee weken na het versoepelen van de maatregelen, rond de 175 Covid-patiënten op de ic zitten. De daarmee ontstane ruimte is nodig voor het hervatten van de andere zorg."

  Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 254 in Nederland, 20 minder dan woensdag, en 1 in Duitsland, net als woensdag het geval was.

  Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 911 coronapatiënten, 11 minder dan de voorgaande dag. De afgelopen 24 uur zijn er geen verplaatsingen geweest tussen de regio's.

 12. 16:08 21-5-2020

  Amsterdams park ontruimd, toegangswegen stranden afgesloten

  ANP - Drukte bij Park Somerlust in Amsterdam.

  Het Amsterdamse Somerlust, een klein park langs de Amstel, is donderdagmiddag rond 15.00 uur volledig ontruimd omdat het er veel te druk was geworden. Mensen konden de 1,5 meter afstand niet in acht nemen en daarom werd besloten in te grijpen: boa's en politie ontruimden het grasveld door een lijn te vormen en de mensen te verzoeken het parkje te verlaten.

  Ook werden veel toegangswegen naar de stranden in de loop van de dag afgesloten. Op het drukste moment stond er vandaag 70 kilometer op de strandwegen. De diverse gemeenten en veiligheidsregio's riepen nogmaals op het strand te mijden.

 13. 15:54 21-5-2020

  Vier docenten Limburgse basisschool besmet met corona

  Vier personeelsleden van basisschool De Veldhof in Eygelshoven, gemeente Kerkrade, zijn besmet met het coronavirus. Zij zijn in quarantaine gesteld, bevestigt Christian Hoebe, hoogleraar en hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg.

  De besmettingen werden ontdekt nadat het virus bij een van de docenten was geconstateerd. Uit bron- en contactonderzoek werd duidelijk dat er nog drie docenten het virus bij zich droegen, aldus Hoebe.

  Veertien personeelsleden zijn woensdag getest. Donderdag en vrijdag volgt het overige personeel. Ook moeten zij een vragenlijst invullen. "Daarna bepalen we wat we maandag doen", zei Hoebe. Vrijdag zit de GGD met de school om tafel.

  De ouders zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Hun is gevraagd alert te zijn op klachten bij de kinderen of hen zelf. Uit onderzoek naar de hygiëne op school bleek overigens dat de school voldoende voorzorgsmaatregelen had getroffen.

  Hoebe noemde het donderdag geen verrassing dat dit kon gebeuren. "Je zult de komende maanden her en der af en toe van dit soort besmettingen zien. "Nu is het een school, straks wellicht een bedrijf."

 14. 15:52 21-5-2020

  Niet elke oudere is blij dat het verpleeghuis opengaat

  Het bezoekverbod in verpleeghuizen was voor sommige bewoners een verademing. Geen moeilijke gesprekken met familie, geen therapieën of spelletjes met vrijwilligers. "Ik zie dat de rust die nu heerst bepaalde bewoners goed doet", zegt ouderenpsycholoog Sarah Blom. Het zijn de ouderen met dementie die normaal, als de deuren open staan, te veel prikkels krijgen. De coronacrisis biedt nu kansen om de zorg voor ouderen met dementie te verbeteren.

 15. 15:15 21-5-2020

  Sekswerkers hebben plan om eerder dan 1 september open te kunnen

  Olaf Kraak - De Wallen in coronatijd. Het is er uitgestorven nu alles gesloten is.

  Sekswerkers in Amsterdam willen niet tot 1 september wachten om weer aan het werk te gaan. Ze hebben daarom een plan geschreven en hopen dat dat voor de overheid overtuigend genoeg is om aan hun wens te voldoen.

  Red Light United, de belangenvereniging van raamprostituees op de Wallen, stelt dat het een illusie is om te denken dat sekswerk stopt vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Sekswerkers op de Wallen krijgen momenteel financiële ondersteuning. Dat is volgens Red Light United niet genoeg om aan de hoge kosten van onder meer de huur van panden te voldoen. Daarom hebben sekswerkers vaak geen andere keus dan de illegaliteit in te gaan, aldus de belangenvereniging.

  In het voorstel staat onder meer dat zowel de sekswerker als de klant latex handschoenen en mondkapjes moeten dragen, orale seks en zoenen niet is toegestaan en seks alleen wordt aangeboden in posities waar men met het gezicht van elkaar wegkijkt.

 16. 14:48 21-5-2020

  Nog eens 2,4 miljoen uitkeringsaanvragen in VS door corona

  Het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week uitgekomen op 2,44 miljoen. Daarmee is de teller van het aantal Amerikanen dat door de coronacrisis werkloos is geraakt inmiddels opgelopen tot bijna 40 miljoen, zo maakt het ministerie van Arbeid bekend.

  Het cijfer valt iets hoger uit dan economen in doorsnee hadden verwacht. In de voorgaande week ging het om een bijgesteld cijfer van bijna 2,7 miljoen aanvragen. Eerder werden voor die week bijna 3 miljoen aanvragen gemeld.

 17. 14:10 21-5-2020

  Zuid-Korea arresteert eerste buitenlander om quarantaineschending

  De Zuid-Koreaanse politie heeft voor het eerst een buitenlander opgepakt die zich niet aan de quarantaineregels hield. De 23-jarige Japanner moest zich na aankomst in het land eigenlijk 14 dagen afzonderen, maar ging volgens de autoriteiten toch op stap. Hij bezocht onder meer restaurants en cafés.

  De man kwam begin mei het land binnen en testte op de luchthaven negatief op het coronavirus. Toch is het ook dan verplicht om twee weken in quarantaine te gaan. De politie zegt dat uit beelden van bewakingscamera's en betaalgegevens van de Japanner bleek dat hij op acht van de veertien dagen de regels brak. De man zit nog vast en moet voor de rechter verschijnen.

 18. 13:52 21-5-2020

  RIVM: 27 nieuwe sterfgevallen, 13 ziekenhuisopnames

  Het RIVM meldt vandaag dat er sinds gisteren 27 meldingen binnen gekomen van mensen die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook telde het 13 nieuwe ziekenhuisopnames, en zijn er 253 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd.

  Dat zijn iets minder sterfgevallen dan gisteren, toen er 33 sterfgevallen werden gemeld; en ook nét iets minder nieuwe ziekenhuisopnames – gisteren meldde het RIVM dat er 14 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen met verschijnselen van Covid-19.

  Daarmee zet de dalende trend nog altijd door. Wat de gevolgen zijn van de aangekondigde versoepelingen zal pas in juni blijken, ook zal het effect van de heropening van basisscholen en kinderopvang volgende week pas te zien zijn in de cijfers. 

 19. 12:37 21-5-2020

  Het kabinet waarschuwt ondernemers: pas je aan de nieuwe werkelijkheid aan

  Nog eens drie maanden helpt het kabinet ondernemers uit de brand. Het kabinet kwam eind maart met een eerste reddingsboei voor drie maanden. Nu is er een tweede noodpakket voor juni, juli en augustus.

  De overheid gaat bedrijven en werknemers zoveel mogelijk door de crisis loodsen maar het kabinet liet woensdag ook duidelijk blijken dat niemand stil kan zitten. Ondernemers moeten passen in de nieuwe economische werkelijkheid en dat geldt ook voor werknemers.  “Er komt een moment dat we het niet meer van overheidssteun moeten hebben. Wanneer dat is, weten we niet", waarschuwt minister Eric Wiebes. Lees hier meer over het tweede steunpakket.

  EPA - De ministers Wouter Koolmees (sociale zaken), Eric Wiebes (economische zaken) en Wopke Hoekstra (financiën) lichten het nieuwe noodpakket toe.
 20. 11:54 21-5-2020

  Russisch leger bouwt veldhospitaal bij goudmijn na grote corona-uitbraak

  Rusland heeft het leger ingezet vanwege een grote corona-uitbraak in een goudmijn in Siberië. Militairen hebben er een veldhospitaal opgezet waar besmette mijnwerkers in quarantaine geplaatst kunnen worden. In de goudmijn in Krasnojarsk werken ongeveer 6000 mensen, volgens uitbater Polyus zijn er nu zo'n 400 medewerkers besmet met het virus. 

  In het veldhospitaal zijn tientallen artsen en medisch specialisten in touw. Het leger zegt dat er zo'n 2000 patiënten kunnen worden geïsoleerd en behandeld. 

  Het bedrijf ziet nog geen reden de mijn te sluiten. "Medewerkers die niet in quarantaine zitten, gaan door met hun werkzaamheden", zei een bestuurder van het bedrijf tegen de gouverneur van het gebied.

 21. 11:19 21-5-2020

  Verkeersdrukte richting kustplaatsen neemt toe

  De drukte op de wegen in Nederland neemt tegen het einde van de ochtend behoorlijk toe. Veel mensen zijn op Hemelvaartsdag op weg richting de stranden in Zeeland. Ook is er vrij veel verkeer op weg naar de kustplaatsen in de kop van Noord-Holland. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er rond 11.00 uur een totale filelengte in Nederland is van 50 kilometer.

  In Zeeland waren vanwege de maatregelen rond het coronavirus al maatregelen genomen. De Boulevards Evertsen, Bankert en De Ruyter in Vlissingen zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland besloot dat om te voorkomen dat de boulevards volstromen met bezoekers en mensen te weinig afstand van elkaar houden. Het 'rondje boulevards' in Vlissingen is een populaire route voor zowel gemotoriseerd verkeer als wandelaars en fietsers. 

 22. 10:47 21-5-2020

  Universiteit Oxford start grote coronaproef met malariamedicatie

  Brits medisch personeel begint donderdag met een proef die moet uitwijzen of twee middelen tegen malaria ook bruikbaar zijn in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om hydroxychloroquine, dat de Amerikaanse president Donald Trump naar eigen zeggen preventief slikt om te voorkomen dat hij ziek wordt.

  Aan de studie COPCOV van de universiteit van Oxford doen ruim 40.000 zorgverleners mee in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. "We weten echt nog niet of het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine tegen Covid-19 positief uitpakt of juist schadelijk is", zegt een van de onderzoekers. 

  De resultaten van de studie worden tegen het eind van het jaar verwacht.

 23. 10:39 21-5-2020

  Les in de gymzaal en feestjes op het strand

  Kinderen en jongeren moeten meedenken over hoe de anderhalvemetersamenleving eruit moet zien, zo luidt de oproep van premier Rutte. Wat vinden kinderen en jongeren zelf van die oproep, en hebben ze al ideeën?

  Rosalinde (14 jaar) en Loes (15 jaar) weten wel wat: "Om ervoor te zorgen dat wij wel allemaal tegelijkertijd naar school kunnen hebben wij bedacht om gymzalen te gebruiken. Hier in Amsterdam staan veel gym- en sportzalen leeg." Lees hier meer ideeën van Julia (15 jaar), Sjuul (12 jaar) en Wouter (11 jaar).

  Eigen foto - Loes Kreijns (links) en Rosalinde Wallaart
 24. 10:04 21-5-2020

  Aantal coronadoden Rusland boven de 3000

  Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Rusland is volgens officiële cijfers de 3000 voorbij. De autoriteiten melden dat de afgelopen 24 uur 127 patiënten zijn overleden. Ook is bij nog eens 8849 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen.

  Rusland behoort wereldwijd tot de landen die het hoogste aantal besmettingen hebben gemeld. De autoriteiten zeggen dat sinds het begin van de uitbraak bij ruim 317.000 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. Alleen de Verenigde Staten hebben meer coronagevallen gemeld. Daar raakten volgens officiële cijfers zeker 1,5 miljoen mensen besmet en overleden ruim 93.000 personen.

 25. 09:34 21-5-2020

  IOC-voorzitter: Olympische Spelen in 2021 en anders niet

  Als de Olympische Spelen van Tokio ook volgend jaar niet gehouden kunnen worden, dan gaan ze helemaal niet meer door. Volgens voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de Spelen in dat geval geschrapt en moeten de sporters gaan toewerken naar Parijs 2024. "Je kan niet voor altijd 3000 tot 5000 mensen in dienst houden in een organisatiecomité. Ook kan je atleten niet zo lang in onzekerheid houden."

 26. 09:12 21-5-2020

  EasyJet pakt Britse en Franse binnenlandse vluchten weer op

  Hannibal Hanschke/dpa

  Luchtvaartmaatschappij easyJet gaat vanaf half juni weer beginnen met vliegen. In eerste instantie start de Britse prijsvechter met binnenlandse vluchten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. 

  Tijdens de vluchten zullen reizigers een gezichtsmasker moeten dragen. Ook het cabinepersoneel en de medewerkers op de grond zullen die dragen. Reizigers kunnen tijdens de vluchten ook geen voedsel krijgen.

  De komende weken hoopt easyJet, dat normaal gesproken ook vanaf Schiphol vliegt, meer routes te kunnen hervatten. Dat hangt af van de versoepeling van lockdownmaatregelen in Europese landen en of er genoeg interesse van klanten is.

 27. 08:35 21-5-2020

  Bestuur Kent: Meer migranten per boot naar VK tijdens lockdown

  Het aantal onbegeleide jonge migranten dat probeert op bootjes het Verenigd Koninkrijk te bereiken, is toegenomen tijdens de coronacrisis. Zij hebben minder mogelijkheden om zich in vrachtwagens te verstoppen en proberen daarom het Kanaal over te varen.

  Het plaatselijke bestuur in het Engelse Kent zegt dat het zich een jaar geleden nog over "230 tot 250" jonge migranten moest ontfermen. "Maar dat aantal is nu zo'n beetje verdubbeld. Het zijn er nu bijna 470 en komen steeds nieuwe mensen aan", zegt bestuurder Roger Gough. "We zagen deze jonge mensen altijd oversteken in trucks. Dat was de gebruikelijke route. Nu zien we deze jonge mensen zonder begeleiders in boten."

 28. 07:40 21-5-2020

  Veiligheidsregio waarschuwt Duitsers: kom niet naar Limburg

  Venlo en Roermond verwachten donderdag een grote toestroom van Duitse koopjesjagers. Traditioneel staat Hemelvaart in beide steden te boek als "Duitse Dag", waarbij vele duizenden oosterburen komen winkelen in het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond en de "Duitse hoek" in Venlo. 

  Daar steekt de Veiligheidsregio donderdag een stokje voor wegens de coronacrisis. Er mogen maximaal 3000 het DOC in Roermond binnen. Wordt het te druk, dan worden straten afgezet en winkels tijdelijk gesloten. Ook in de binnenstad van Venlo kunnen straten worden gesloten, net zoals parkeergarages, als de drukte te groot wordt.

  De Veiligheidsregio deed in Duitse media een oproep om er géén gezellig dagje uit van te maken bij een bezoek aan Limburg. Het kan zo druk zijn, dat Duitse bezoekers onverrichter zake terug naar huis moeten, aldus deze regio.

 29. 07:32 21-5-2020

  Amerikaans vliegdekschip vaart weer uit na quarantaine

  Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt heeft het eiland Guam donderdag verlaten, twee maanden nadat het schip daar voor anker moest doordat het coronavirus aan boord was uitgebroken. De Amerikaanse marine meldt dat het schip is uitgevaren richting de Filipijnse Zee.

  In april meldde de regering dat 840 van alle 4234 opvarenden na tests besmet bleken met het coronavirus. Het gros van de bemanning moest verplicht in quarantaine en isolatie op Guam. Een besmette matroos stierf. Vorige week vrijdag meldden Amerikaanse media dat vijf teruggekeerde matrozen geïnfecteerd waren.

  "Na het hele schip van boeg tot steven te hebben gereinigd, is het gepaste aantal bemanningsleden om het schip onderweg te bedienen uit quarantaine teruggekeerd", zei de marine in een verklaring. Volgens CNN zitten meer dan 600 matrozen nog in isolatie.

 30. 07:30 21-5-2020

  Ruim 700 nieuwe besmettingen in Duitsland

  In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal 745 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM.

  In totaal zijn nu 176.752 gevallen van het virus bekend bij de instanties, meldt het RKI. Sinds het begin van de coronapandemie zijn 8147 mensen in Duitsland overleden aan het virus. De afgelopen 24 uur werden er 57 nieuwe coronadoden geregistreerd.

 31. 03:35 21-5-2020

  Sint-Maarten ook akkoord met voorwaarden coronasteun

  Na Curaçao en Aruba is ook Sint-Maarten akkoord gegaan met de voorwaarden die Nederland heeft opgelegd voor een tweede coronalening. Dat heeft minister-president Silveria Jacobs woensdagmiddag (lokale tijd) op Sint Maarten bevestigd. Het kleinste land van het Koninkrijk krijgt een lening van 26,5 miljoen euro.

  Nederland leende Sint-Maarten, Aruba en Curaçao in april al geld om de meest acute financiële nood als gevolg van de coronapandemie te verlichten. Vorige week donderdag werden voorwaarden uitgelegd voor een tweede lening. Aruba ging kort daarop akkoord met de voorwaarden, Curaçao en Sint-Maarten deden dat alsnog op 20 mei. Sint-Maarten moet in ruil voor de steun korten in de overheidsfinanciën en onder meer op zeer korte termijn de pensioenleeftijd van ambtenaren verhogen van 62 naar 65 jaar.

  Jacobs noemde de wijze waarop Nederland die voorwaarden oplegde een 'klap in het gezicht' van Sint Maarten. Ze zei deze te accepteren, 'zolang ze niet ingaan tegen wetten van Sint Maarten en het Koninkrijk'.

 32. 03:33 21-5-2020

  Nieuw Europees protocol voor vliegreizen opgesteld

  Er is een Europees protocol opgesteld voor als het vliegverkeer weer op gang komt. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een reeks maatregelen opgesteld voor luchtvaartpersoneel en reizigers. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens om deze in de praktijk na te leven.

  Reizigers moeten onder meer een mondmasker dragen vanaf het moment dat ze de luchthaven binnenkomen tot op hun bestemming. Voor kinderen onder zes jaar is een uitzondering mogelijk. Zeker bij lange reizen hebben passagiers voldoende maskers nodig, want in principe moeten ze om de vier uur vervangen worden.

  De afstandsregel van anderhalve meter is ‘indien mogelijk’ aanbevolen. De luchtvaartmaatschappijen hebben al laten weten dit lastig wordt in vliegtuigcabines, omdat het zou leiden tot minder volle toestellen en daardoor hogere ticketprijzen.

  Reizigers zullen volgens het protocol ook binnen twaalf uur voor hun vlucht een ‘gezondheidsstatement’ moeten invullen. Daarin wordt gevraagd of ze de afgelopen veertien dagen Covid-19 hebben gehad, of ze symptomen hebben en of er contact is geweest met iemand die besmet is met het virus.

 33. 02:38 21-5-2020

  Besmettingen Peru voorbij de 100.000

  In Peru is het aantal bekende coronabesmettingen de grens van 100.000 gepasseerd, meldde het ministerie van Volksgezondheid woensdag. Na Brazilië is Peru het zwaarst getroffen land van Zuid-Amerika wat vastgestelde infecties betreft.

  Volgens de officiële cijfers zijn in het land meer dan 3000 mensen overleden aan het coronavirus. Alleen in Mexico (ruim 5600) en Brazilië (bijna 18.000) zijn meer sterfgevallen gemeld in Latijns-Amerika.

  Peru heeft zowel het aantal besmettingen als doden sinds 30 april zien verdrievoudigen, ondanks dat de overheid negen weken geleden voor het hele land een lockdown instelde.

  De grote meerderheid van alle gevallen zijn tot dusver gerapporteerd in hoofdstad Lima en de nabijgelegen havenstad Callao. Het Peruaanse gezondheidsstelsel staat onder grote druk door de toestroom van coronapatiënten. Openbare ziekenhuizen hebben te kampen met grote tekorten aan medische voorraden.

 34. 01:15 21-5-2020

  Meer dan 5 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

  Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de grens van 5 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters.

  Met name Latijns-Amerika ziet het aantal nieuwe infecties stijgen. Van alle nieuwe infecties die eerder deze week werden gemeld, was ongeveer een derde afkomstig uit Zuid-Amerika. Daarmee is het continent Europa en de VS gepasseerd, die beiden goed waren voor iets meer dan twintig procent van de nieuwe gevallen.

  Brazilië is verantwoordelijk voor het gros van de Zuid-Amerikaanse besmettingen. Het land registreerde volgens de autoriteiten woensdag een recordaantal van bijna 20.000 nieuwe gevallen, waardoor het totaalaantal vastgestelde gevallen is gestegen tot ruim 291.000. Alleen in Rusland (meer dan 308.000) en de VS (ruim 1,5 miljoen) zijn volgens de officiële cijfers meer infecties bekend. In Brazilië zijn tot dusver 18.859 mensen gestorven aan het coronavirus, een stijging van 888 ten opzichte van een dag eerder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden