Coronamaatregelen

Minister Slob: Basisscholen en opvang vanaf 8 februari weer open

Demissionair minister Arie Slob geeft een toelichting na het overleg in het Catshuis.  Beeld ANP
Demissionair minister Arie Slob geeft een toelichting na het overleg in het Catshuis.Beeld ANP

De basisscholen gaan volgende week weer open. Verdere versoepelingen zitten er voorlopig waarschijnlijk niet in.

Basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en de kinderopvang kunnen vanaf 8 februari weer open. Dat heeft het demissionaire kabinet zondag op het Catshuis besloten, nadat het Outbreak Management Team (OMT) eerder in het weekend geadviseerd had dat dit mogelijk is.

Minister van onderwijs Arie Slob maakte de opening na afloop buiten het Catshuis bekend. Hij noemde het ‘goed nieuws voor kinderen, ouders en leraren’. Het kabinet wil dat er sneltesten beschikbaar komen voor leraren, om tegemoet te komen aan zorgen die bij ouders kunnen leven. Ook moeten klassen waarin een leerling positief test vijf dagen in quarantaine. Er komen nog aangepaste richtlijnen om de scholen veilig open te laten gaan.

Reëel risico

Het OMT adviseerde heropening van de scholen, ondanks dat dit ‘een reëel risico’ met zich meebrengt. Mogelijk neemt het aantal ziekenhuis- en ic-opnames weer toe door de versoepeling. Daarom is het OMT volgens de NOS, die het advies heeft ingezien, niet unaniem voor het heropenen van de scholen. Maar opmerkelijk genoeg neemt het team van virologen en epidemiologen ditmaal ook sociaal-maatschappelijke argumenten mee in het advies.

De versoepeling moet perspectief bieden aan de samenleving. Bovendien hakt de schoolsluiting erin bij leerlingen, vooral de meest kwetsbare, is de afweging. De scholen zijn al sinds half december dicht, sinds Nederland in lockdown ging.

Vakbond CNV Onderwijs drong er zondagavond op aan dat er eerst aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen worden, voordat de scholen open kunnen. Ook ging er afgelopen weekend een petitie online die het kabinet oproept te beginnen met leraren te vaccineren voordat het onderwijs heropent.

‘Situatie nog altijd zorgelijk’

Dat er nu weer een maatregel versoepeld wordt, betekent niet dat het kabinet tevreden is met de manier waarop de verspreiding van het coronavirus zich in Nederland ontwikkelt. Minister Tamara van Ark van medische zorg zei zondag bij WNL dat zij de situatie rond de opkomende Britse variant ‘zorgelijk’ vindt. Zij houdt rekening met een nieuwe piek in de ziekenhuisopnames in februari of maart.

Daarom kiest het kabinet ervoor om andere maatregelen voorlopig niet te versoepelen. De buitenschoolse opvang en de middelbare scholen blijven voorlopig wel gesloten, omdat dit tot extra contacten en hiermee tot extra risico zal leiden. Ook zal de avondklok niet snel worden teruggedraaid. Die loopt in principe tot 9 februari, maar het kabinet en burgemeesters hebben al gezegd dat zij de maatregel zo nodig willen verlengen. Maandag volgt daar nieuw overleg over. Het is nu ook nog niet duidelijk wat voor effect het middel heeft gehad op de besmettingscijfers.

Druk op kabinet

De druk op het kabinet om de basisscholen eerder te openen nam de afgelopen tijd al fors toe. Vanuit de Tweede Kamer, van wethouders en vanuit het onderwijs zelf. Tijdens zijn persconferentie van vrijdag zei premier Mark Rutte dat hij de scholen zo snel mogelijk wilde openen, mits het OMT dit verstandig acht. “Voor iedereen doen de coronamaatregelen pijn, maar de meeste pijn heb ik van de sluiting van de lagere scholen.”

Ook minister Wopke Hoekstra (CDA) van financiën en minister van buitenlandse handel Sigrid Kaag (D66) zeiden vrijdag na de ministerraad al dat de scholen wat hen betreft konden openen. Beide zijn lijsttrekker van hun partij. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers reageerde geïrriteerd op de uitspraken van de ministers. Over de scholen gaat immers minister Arie Slob van onderwijs (ChristenUnie), benadrukte hij.

Lees ook:

De race tussen virus en vaccins is begonnen: maar of we winnen, staat niet vast

Na de aanvankelijke blijdschap over de eerste vaccins wordt steeds duidelijker: de strijd met het coronavirus is nog verre van beslist. Hoe goed zal het lukken om in te spelen op mutaties?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden