Afstandmoeders

Minister opent meldpunt om verhalen over gedwongen adoptie in kaart te brengen

Beeld Studio Vonq

Er was al een onderzoek aangekondigd, nu komt er ook een meldpunt waar mensen hun verhaal over gedwongen adoptie anoniem kunnen doen. ‘Deze verhalen moeten we optekenen nu het nog kan.’

Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) opent aankomende dinsdag een online meldpunt voor iedereen die in de jaren vijftig, zestig, zeventig of tachtig betrokken is geweest bij een gedwongen adoptie. Moeder, vaders, kinderen en oud-hulpverleners die tussen 1956 en 1984 betrokken zijn geweest bij een gedwongen adoptie in Nederland kunnen via het meldpunt hun verhaal doen. Dat laat een woordvoerder van minister Dekker weten. 

De verhalen die in het meldpunt worden verzameld vormen de basis voor een onderzoek naar de misstanden in die tijd. In Nederland stonden in de jaren vijftig, zestig en zeventig en tachtig dertienduizend moeders hun kind af. Een van hen, Trudy Scheele-Gertsen (73), klaagde eerder deze maand de staat aan voor het leed dat haar daarbij is aangedaan.

Zij zegt dat ze in de jaren zestig wel degelijk is gedwongen haar zoon af te staan nadat ze ongetrouwd zwanger raakte. De zorg voor ongehuwde moeders was er in die tijd volledig op gericht om moeder en kind te scheiden. Ondertussen stond in de Nederlandse wetgeving wel vastgelegd dat de band tussen moeder en kind in principe behouden moest blijven.

Scheele-Gertsen eist niet alleen erkenning voor het leed dat haar is aangedaan maar wil ook weten wat er precies gebeurd is tussen 1956, toen de adoptiewet van kracht ging, en 1984, toen abortus gelegaliseerd werd. Haar zaak moet nog voor de rechter verschijnen. 

Goede manier om verhalen te verzamelen

Minister Dekker kondigde begin dit jaar al aan dat er een onderzoek zou komen naar de omstandigheden waarbinnen vrouwen in die jaren afstand deden van hun kinderen. Het meldpunt - straks te bereiken via www.rijksoverheid.nl -  is daarin de eerste stap. Er zal voor het meldpunt ook een e-mailadres en telefoonnummer worden geopend. 

Will van Sebille van de Stichting Nederlandse Afstandsmoeders is blij met het meldpunt. “Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen er hun verhaal zullen doen.” Volgens haar is een online meldpunt een goede manier om deze verhalen te verzamelen. “Via de mail of online ben je niet meteen zichtbaar, die mate van anonimiteit kan mensen over de streep trekken toch hun verhaal te doen.”

Volgens Van Sebille is een verzameling van persoonlijke verhalen niet alleen belangrijk voor het onderzoek. “Ik zie het ook als een erfgoed voor het nageslacht, deze verhalen moeten we optekenen nu het nog kan.”

Lees ook:

Haar pasgeboren zoon werd tegen haar wil weggehaald: ‘Het is mensonterend’

De dan 22-jarige Trudy Gertsen staat in de jaren zestig haar zoon af, tegen haar wil. Op 10 september stelde ze de Staat daarvoor aansprakelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden