Rijksmonument

Minister doet laatste poging om ‘Lange Jaap’ te redden

Vuurtoren Kijkduin, in de volksmond Lange Jaap, verkeert in dermate slechte staat dat de omgeving in een straal van 70 meter is afgesloten. Er zijn scheuren ontstaan in de wanden. Beeld ANP
Vuurtoren Kijkduin, in de volksmond Lange Jaap, verkeert in dermate slechte staat dat de omgeving in een straal van 70 meter is afgesloten. Er zijn scheuren ontstaan in de wanden.Beeld ANP

Vuurtoren ‘Lange Jaap’ bij Den Helder staat op instorten. Demissionair minister Barbara Visser (infrastructuur) doet een uiterste poging om het bouwwerk te redden. Als die poging mislukt, lijkt sloop de enige optie.

Redactie Trouw

Om te bepalen of de toren nog te redden is, moet hij eerst tijdelijk worden gestut en verstevigd. Maar zelfs daarvoor is de vuurtoren te instabiel. Samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Den Helder gaat Visser kijken of er toch een manier is om de toren tijdelijk te verstevigen.

Lange Jaap is gemaakt van gietijzer, en door jarenlange blootstelling aan weer en wind zijn daarin scheuren ontstaan. De monumentale toren is slecht onderhouden. ‘Dit had niet mogen gebeuren’, schrijft Visser. Sinds september is de omgeving rond de vuurtoren afgesloten omwille de veiligheid.

De minister heeft veel reacties, waaronder duizenden kaarten, gekregen van liefhebbers die Lange Jaap willen behouden. Visser wil alles op alles zetten om snel duidelijkheid te geven over de toekomst van de 143 jaar oude vuurtoren.

Rijksmonument

De vuurtoren Kijkduin, in de volksmond ‘Lange Jaap’ genoemd, staat net ten noorden van Fort Kijkduin in Huisduinen, vlakbij Den Helder. Het rode bouwwerk, waarvan het licht op 1 april 1878 werd ontstoken, is met een lengte van ruim 63 meter de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland. Ook is het de langste gietijzeren vuurtoren in Europa. In 1988 kreeg Lange Jaap de status van rijksmonument.

De ontdekking van de grote barsten in Lange Jaap heeft Rijkswaterstaat verrast, zei een woordvoerder eerder in Noordhollands Dagblad. “We wisten van scheurvorming in de vloeren van de toren, daar is in het verleden wat aan gedaan. Maar scheuren in de wanden zijn door ons niet eerder vastgesteld.” De spleten in Lange Jaap werden ontdekt toen klussers een lekkage in de toren verhielpen. Voegen in de gietijzeren platen lieten volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat vocht door.

Het is niet voor het eerst dat de staat van het bouwwerk ter discussie staat. Zo trok de dorpsvereniging van Huisduinen in 2019 aan de bel omdat Lange Jaap gevaar zou lopen door achterstallig onderhoud. En zes jaar geleden waaide een radar van de vuurtoren af. Een opknapbeurt werd meermaals uitgesteld.

Lees ook:

Lange Jaap staat op instorten

De ‘Lange Jaap’ in Huisduinen, de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland, dreigt om te vallen. In de wanden van het 143 jaar oude bouwwerk zijn grote scheuren ontdekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden