Corona-app

Minister: Corona-app intrekken als die niets toevoegt

null Beeld

Als blijkt dat de CoronaMelder niet genoeg toevoegt aan het bron- en contactonderzoek of zelfs negatieve bijeffecten geeft, dan wordt de app mogelijk weer ingetrokken. Zorgminister Hugo de Jonge wil de app in ieder geval maandelijks evalueren, zei hij gisteren.

Er kwamen gisteren veel vragen uit de Tweede Kamer of de app wel iets toevoegt, of dat de minister beter het huidige bron- en contactonderzoek kan aanscherpen. De Jonge denkt nu dat de app ‘absoluut zin heeft’, maar dat hij dit pas met zekerheid kan zeggen als de app er daadwerkelijk is. Hij hoopt dat deze over twee weken landelijk beschikbaar is.

“Als blijkt dat de app negatieve bijeffecten heeft of niet werkt, dan moet je eerlijk zijn en zeggen: dan maar niet”, aldus De Jonge. Volgens de minister is de app slechts één van de onderdelen van het coronabeleid. “Het is niet de enige oplossing, maar een van de instrumenten.”

Wel is er de afgelopen maand een proef gedaan in vijf regio’s. Een experiment was dat mensen zich bij een melding ook konden laten testen als ze geen klachten hadden. GGD’s waren echter niet blij met dat onderdeel van de proef. Volgens hen zet het asymptomatisch testen de testcapaciteit onder druk.

Maar een deel van de Kamer vindt juist dat testen zonder klachten mogelijk moet zijn. De SP vindt het ‘heel logisch’ dat mensen zich willen laten testen als ze volgens de app mogelijk besmet zijn. De PvdA begrijpt niet dat asymptomatisch testen wel mogelijk is op Schiphol bij terugkeer uit een gebied met code oranje, maar niet bij een melding door de app. PvdA-lid Attje Kuiken wilde weten hoe deze ‘keuze in schaarste’ gemaakt wordt.

Volgens de minister moet de proef nog uitwijzen of testen zonder klachten van meerwaarde is. Als dit zo is, dan wordt dit landelijk overgenomen. Als dit niet zo is, dan volgt de app de huidige landelijke richtlijn, die voorschrijft dat testen zonder klachten wordt afgeraden, zegt de minister.

Ondanks dat er gisteren veel kritiek kwam, willen de meeste partijen de app ‘het voordeel van de twijfel geven’, zoals de PvdA het verwoordde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden