Coronavirus

Minder coronabesmettingen Nederland, wel meer covidpatiënten in het ziekenhuis

Het hoogtepunt van de zomerse coronagolf in Nederland lijkt achter de rug. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.470 positieve tests geregistreerd, dat is bijna 11 procent minder dan de week ervoor. Wel steeg het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis.

Redactie Trouw

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn iets meer dan 5000 besmettingen vastgesteld. Vorige week dinsdag meldde het RIVM ruim 7300 positieve tests en de dinsdag daarvoor bijna 6700. Amsterdam (281), Rotterdam (166), Den Haag (109) en Utrecht (108) voeren de lijst aan.

Het is de eerste daling op weekbasis sinds eind mei. Zes weken lang nam het aantal positieve tests toe, in juni zelfs met meer dan 70 procent per week. Het RIVM zei een paar weken geleden al dat de top van de zomergolf in zicht leek.

Of de daling doorzet, hangt onder meer af van een nieuwe subvariant die in Nederland is opgedoken. Die heet BA.2.75, alias centaurus. Veel is niet bekend over deze coronaversie, maar hij lijkt in staat om de opgebouwde afweer te omzeilen.

In Europa is het einde van de coronagolf echter nog niet in zicht. Volgens de WHO sterven er wekelijks nog altijd 3000 mensen aan het virus, het aantal besmettingen in Europa verdrievoudigde de afgelopen zes weken.

Stijging in het ziekenhuis

Bij 638 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is meer dan de week ervoor, toen de ziekenhuizen 631 patiënten opnamen. Van de opgenomen patiënten belandden er 30 op de intensive care, tegen 42 een week eerder. Het aantal gemelde sterfgevallen door corona steeg van 17 naar 30.

In de ziekenhuizen liggen momenteel 1125 mensen met het coronavirus in totaal. Dat is het hoogste aantal sinds 20 april, zo’n drie maanden geleden. Op de intensive cares worden nu 44 mensen behandeld bij wie het coronavirus is vastgesteld. Dat is vergelijkbaar met het niveau van de afgelopen week, hoewel het wel een toename is ten opzichte van de weken ervoor.

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dat onderscheid wel. Daaruit komt naar voren dat in de huidige coronagolf daadwerkelijk meer mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis belanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden