Maatregelen

Milieuorganisaties vinden meer steenkool stoken kortzichtig

null Beeld ANP
Beeld ANP

Milieuorganisaties reageren verbolgen op het voornemen van het kabinet om kolencentrales tijdelijk harder te laten draaien. “We zitten juist in de huidige crisis door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit is heel kortzichtig”, vindt Faiza Oulahsen van Greenpeace.

ANP

Peer de Rijk van Milieudefensie vindt het net zoiets als ‘een biertje drinken tegen de kater’.

Kolencentrales mogen nu slechts op maximaal 35 procent van hun capaciteit draaien, omdat ze een hoge CO2-uitstoot veroorzaken. Volgens Haagse bronnen wil het kabinet die beperking tijdelijk loslaten. Zodoende hoeft minder stroom opgewekt te worden in gascentrales. Op die manier wil het kabinet de weggevallen leveranties uit Rusland het hoofd bieden.

“De prioriteiten van dit kabinet liggen echt verkeerd als het om klimaatbeleid gaat”, vindt Milieudefensie. “Waarom stellen we geen lijst op met essentiële industrieën voor ons gas, zoals we ook in tijden van corona met beroepen deden?”

Fatsoenlijk crisisplan

Ook Oulahsen ziet nog volop mogelijkheden om in fabrieken en kantoren gas te besparen. Een eenvoudige maatregel als overal oude tl-verlichting vervangen door energiezuinige lampen kan volgens haar al een half miljard kuub gas per jaar schelen. Ook met het inpakken van buizen in fabrieken valt volgens haar nog veel winst te behalen.

“Kom eerst eens met een fatsoenlijk crisisplan”, roept Oulahsen het kabinet op. Volgens het hoofd Klimaat & Energie van de milieuorganisatie heeft het kabinet sinds de Russische inval in Oekraïne grotendeels “op de handen gezeten”, op een campagne na waarin iedereen werd opgeroepen energie te besparen.

Ook het afsluiten van de gasstroom naar bijvoorbeeld een kunstmestfabriek of de glastuinbouw zou volgens Greenpeace een optie zijn. “Wij vragen ons af: moeten we Gronings gas winnen om bloemen, tomaten en komkommers te telen voor de rest van de wereld?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden