Stikstof

Milieuactivist Johan Vollenbroek eist stillegging van nieuwe biomassacentrale Amsterdam

Scheikundige en milieuactivist Johan Vollenbroek is voorzitter van milieu-adviesbureau Mob, Mobilisation for the Environment. Beeld ANP
Scheikundige en milieuactivist Johan Vollenbroek is voorzitter van milieu-adviesbureau Mob, Mobilisation for the Environment.Beeld ANP

De nieuwe biomassacentrale in Amsterdam stoot te veel uit en moet worden stilgelegd, vindt milieuactivist Johan Vollenbroek. Emissierapporten zijn maandenlang onder de pet gehouden.

Sybilla Claus

Het noodlijdende Afval Energiebedrijf Amsterdam (AEB) blijft een hoofdpijndossier. Na anderhalf jaar discussie gaf het Amsterdamse college onlangs groen licht voor de verkoop van de afvalverwerker. Maar de schijnwerpers richten zich nu op een nieuwe poot van AEB: de omstreden biomassacentrale zou te veel ammoniak uitstoten.

Dat zegt milieubehartiger Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (Mob), die eerder via de rechter de basis legde voor een stringenter stikstofbeleid in Nederland. Vollenbroek heeft in een handhavingsverzoek aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gevraagd de biomassacentrale stil te leggen. De scheikundige had via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om emissierapporten gevraagd. Afgelopen juli is de biomassacentrale van 58 miljoen euro opgestart om te testen, maar de metingen waren als vertrouwelijke bedrijfsinformatie geheimgehouden. Vorige week kwam een deel toch beschikbaar.

Rookgasreiniging

Volgens Vollenbroek heeft de centrale in het Amsterdamse havengebied een inferieure rookgasreiniging, waardoor de uitstoot zelfs vuiler zou zijn dan die van afvalverbrandingsinstallaties. “Bij de centrale wordt ammoniak geïnjecteerd om stikstofoxiden te reduceren. Maar de uitstoot van die ammoniak is ruim boven de toegestane norm uit de natuurvergunning. Als je kijkt naar stof en zoutzuur zit het net onder de normen uit het activiteitenbesluit, terwijl hij niet eens op volle capaciteit draait.” De milieuactivist maakt zich ook zorgen over fijn- en stikstof die biomassa opleveren.

AEB stelt in een reactie dat ‘in de eerste meting een lichte overschrijding was van de norm voor ammoniak’. Door een betere inregeling is dat nu verholpen, aldus AEB. “Of de centrale de jaarvracht van de natuurvergunning overschrijdt, berekenen wij nu.”

Amsterdam is volledig aandeelhouder van AEB. In de gemeenteraad bestookt Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) al twee jaar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks, circulaire economie) met kritische vragen. Ook hij vroeg om openbaarmaking van de emissierapporten. “Nu blijkt dat de uitstoot te hoog is voor ammoniak, en voor een aantal stoffen aan de rand zit. Hoe gaat dat als de centrale straks op volle kracht draait?”

'Mysterie’

Van Lammeren noemt het dossier Bio Energie Centrale (Bec) ‘één groot mysterie’. Eerder had Van Doorninck toegezegd dat er uitsluitend op regionaal snoeihout gestookt zal worden. Van Lammeren vroeg vergeefs om de inkoopcontracten voor biomassa, die tot bedrijfsgevoelig zijn bestempeld: “Als AEB wordt verkocht is maar de vraag wat er overblijft van de toezegging om te stoken met snoeihout”.

AEB heeft een schuld opgebouwd van zo’n 350 miljoen euro. In juli 2019 traden drie van de vier commissarissen af, in september dat jaar gevolgd door verantwoordelijk wethouder Udo Kock (D66). Hij wilde het bedrijf privatiseren, precies wat nu te gebeuren staat. Destijds wilden zijn coalitiegenoten dat een publiek bedrijf AEB overnam, maar er bleken geen geïnteresseerden. De vraag is of een privébedrijf bereid is dit schuldenmonster over te nemen. Huidig wethouder van financiën Victor Everhardt wil niets kwijt over de vraagprijs. Maar de biomassacentrale mag separaat in de verkoop.

Lees ook:

De gemeente Diemen wil geen grote ‘duurzame’ biomassacentrale, toch komt-ie er

De kleine gemeente Diemen is tegen de komst van een grote biomassacentrale. Toch mag Nuon die bouwen. De regering vindt hout verbranden ‘duurzaam’ en geeft 8 miljard subsidie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden