Tegel-nominaties

Michiel Driebergen en Matthijs van Dam genomineerd voor belangrijkste journalistieke prijs

Michiel Driebergen doet verslag vanuit Oekraïne.  Beeld Michiel Driebergen
Michiel Driebergen doet verslag vanuit Oekraïne.Beeld Michiel Driebergen

Twee Trouw-journalisten zijn genomineerd voor een Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland. Michiel Driebergen voor zijn verslaggeving in Oekraïne en Matthijs van Dam voor zijn onderzoek naar de misstanden in Qatar.

Tobiah Palm

Trouw-correspondent Michiel Driebergen (42) is genomineerd voor een Tegel in de categorie verslaggeving. Hij komt in aanmerking voor de journalistieke prijs vanwege de artikelen die hij vanuit Oekraïne schreef over de oorlog. Driebergen is echt wel wat gewend, zei hij in een interview met deze krant, op 22 februari 2022, twee dagen voor het uitbreken van de oorlog. Maar deze keer vormde zijn werk ter plekke ‘een beetje een uitdaging’. Toen al liet hij weten dat de situatie in Oekraïne alleen maar erger werd: de beschietingen, de angst, de gezinnen die uit elkaar getrokken werden.

De mens in oorlog

De oorlog brak uit, erger werd het, en Driebergen bleef. In zijn stukken schetst hij vaak de pijn van de Oekraïense werkelijkheid, maar beschrijft hij ook klein geluk dat voor ons alledaags is. Hij schreef bijvoorbeeld dat hij ontdekte dat er twee soorten mensen bestaan: de mens van de vrede en de mens van de oorlog. Die in vrede slentert onbezorgd door de straten en heeft oog voor de schoonheid om zich heen. De mens in oorlog daarentegen jaagt zichzelf voort, zonder op de mensen om hem heen te letten.

Andere genomineerden in de categorie verslaggeving zijn Lyanne Levy en Bas van Sluis, met hun publicaties in Dagblad van het Noorden over de Groningse gaswinning. Verder zijn AD-journalisten Raymond Boere, Chris van Mersbergen en Sebastiaan Quekel genomineerd voor het ‘Profiel Donny M.’, over een beschadigde jongeman die een andere jongen misbruikte.

Prijs voor jonge journalisten

Matthijs van Dam (26) is voor zijn publicaties in Trouw genomineerd voor een pionier-Tegel, een categorie voor relatief jonge journalisten die al baanbrekende producties maken. Van Dam deed voor Trouw onderzoek naar de misstanden in Qatar rondom de bouw van infrastructuur voor het WK voetbal.

Matthijs van Dam Beeld
Matthijs van Dam

Andere genomineerden in deze categorie zijn: Jasper Been van het FD met zijn stuk ‘De Groningen Gasmiljarden’ en Dorine Booij met het onderzoek ‘Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten’ voor onderzoeksplatform Follow the Money.

De komende dagen worden er nog meer nominaties bekendgemaakt. De uitreiking is op maandag 24 april.

Lees ook:

Rond het bevrijde Koepjansk is de dood aanwezig, maar worden families herenigd: ‘Papa, papa, wat is dat lang geleden’

In de bevrijde gebieden van Oekraïne is gebrek aan alles. En het front ligt vaak nog akelig dichtbij. Verslaggever Michiel Driebergen bezocht Koepjansk in de regio Charkov.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden