Nieuws Anne Faber

Michael P. krijgt geen strafvermindering: opnieuw 28 jaar cel en tbs voor verkrachten en doden Anne Faber

Een rechtbanktekening van Michael P. (c) met zijn advocaten mr. Dorrestein en mr. De Korte (onder) en advocaat-generaal J.W. Grimbergen, lekenrechter, mr. T. Mintjes en lekenrechter (boven, vlnr) in het gerechtshof in Arnhem voor het hoger beroep in de strafzaak tegen P. Beeld ANP

Ook in hoger beroep krijgt Michael P. 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Wat hij Anne Faber (25) heeft aangedaan is gruwelijk, mensonterend en angstaanjagend, zei het gerechtshof vandaag in zijn vonnis.

Van moord, waar het Openbaar Ministerie vanuit ging, is geen sprake, aldus het hof. Er is onvoldoende bewijs dat P. (29) die septemberdag in 2017 met het plan op pad ging om iemand te doden. Wel is er sprake van gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat P. door Faber om het leven te brengen de eerdere verkrachting en ontvoering wilde verhullen.

Hoewel het voor de strafmaat niet uitmaakt of het nou om moord of gekwalificeerde doodslag gaat, was het voor de familie van Faber wel even slikken dat het hof P. vrijsprak voor moord, zei haar oom na afloop van de uitspraak. De familie is ervan overtuigd dat P. die avond berekenend handelde en had dat graag in het vonnis erkend gezien. 

P. was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere veroordeling van 28 jaar en tbs bij de rechtbank. Hij wilde strafvermindering voor zijn hardhandige arrestatie, waarbij hij gewond raakte aan zijn schouder. 

Openheid

Hoe hij is aangepakt door het arrestatieteam is vernederend en onmenselijk, vindt het hof. Toch is dat geen reden de straf te verlagen. P. legde tijdens de arrestatie geen verklaring af. Sterker nog, omdat P. boos was over de behandeling, hield hij dagenlang zijn mond. Het hof ziet daarin de bevestiging dat hij vooral uit eigenbelang handelde.

De enige reden om de straf wel enigszins te matigen, is dat P. licht verminderd toerekeningsvatbaar is. Bij hem is zowel borderline als een antisociale persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Welke stoornis de hoofdrol speelde tijdens de delicten is niet vast te stellen, aldus het hof.

Hoewel P. bekende Faber te hebben verkracht en gedood, heeft hij volgens het hof nooit helemaal openheid van zaken gegeven. “De nabestaanden moeten leven met openstaande vragen”, zei de voorzitter. P. moet de vader, moeder en broer van Faber schadevergoedingen betalen die samen ruim boven de ton uitkomen.  

Dit was de laatste keer dat de spraakmakende zaak inhoudelijk is behandeld. P. kan nog wel in cassatie gaan bij de Hoge Raad, maar die kijkt niet opnieuw naar de feiten. De advocaten van P. sluiten cassatie niet uit.  

Lees ook:
Welke straf is hoog genoeg na onpeilbaar leed?

De daden van Michael P. zijn gruwelijk. Bestaat er dan wel zoiets als rechtvaardig straffen? 

Lange celstraf plus tbs: een tweekoppig monster?

Tbs is eigenlijk bedoeld om gestraften snel en veilig terug te laten keren in de samenleving. Maar justitie lijkt het bij Michael P. in te zetten om hem zo lang mogelijk vast te houden. Opmerkelijk, vinden juristen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden