MH17-proces

MH17-proces zonder verdachten, officier leest namen alle slachtoffers voor

De rechtbank tijdens het MH17-proces.  Beeld ANP
De rechtbank tijdens het MH17-proces.Beeld ANP
ANP

De officier van justitie heeft maandag tijdens de eerste dag van het strafproces rond het neerhalen van vlucht MH17 de namen van alle 298 slachtoffers opgelezen in de rechtbank.

Ze deed dat nadat ze had verteld wat het Openbaar Ministerie de vier verdachten ten laste legt. De mannen - drie Russen en een Oekraïner - worden verdacht van het neerhalen van het toestel, met de dood van alle inzittenden tot gevolg, en van de moord op alle inzittenden.

Tijdens het voorlezen van de namen, dat ruim een kwartier in beslag nam, was het muisstil in de rechtszaal. Een aantal nabestaanden is aanwezig in de zaal. De voorzitter van de rechtbank zei direct daarna dat “alleen stilte en bezinning” passend is.

In het vliegtuig zaten bijna 200 Nederlanders. Daarnaast waren er passagiers uit Maleisië, Australië, Indonesië, Engeland, België, Duitsland, Filipijnen, Canada en Nieuw-Zeeland. De Maleisische bemanning bestond uit vijftien personen.

Geen verdachten aanwezig

De rechtbank stelde ook formeel vast dat de vier verdachten in het proces niet in de rechtszaal zijn verschenen. Het proces tegen het viertal zal dan ook bij verstek plaatsvinden. De vier zijn Oleg Poelatov (53), Sergej Doebinski (57), Igor Girkin (49) en Leonid Chartsjenko (48); de eerste drie zijn Russen, Chartsjenko is een Oekraïner.

Poelatov neemt een uitzonderingspositie in, omdat hij zich in het proces door twee Nederlandse advocaten laat vertegenwoordigen. Ook heeft hij een advocaat in Rusland. Deze heeft namens Poelatov laten weten dat hij de beschuldigingen ontkent.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de dagvaarding aan hem is uitgereikt in een Russische rechtbank en dat hij dus op de hoogte is van het proces. "Hij kiest er kennelijk voor om hier vandaag niet aanwezig te zijn", aldus de voorzitter van de rechtbank. De Nederlandse advocaten zijn gemachtigd om namens Poelatov het woord te voeren. De raadslieden kunnen daardoor een actieve verdediging voeren.

Dagvaarding voor andere verdachten

Het uitreiken van de dagvaarding aan de andere drie stuitte op problemen. Het Openbaar Ministerie heeft op tal van manieren geprobeerd de verdachten op de hoogte te brengen van de verdenkingen, de strafvervolging en het proces. Daarmee heeft het OM aan zijn verplichtingen voldaan.

De dagvaardingen zijn volgens de rechtbank volgens de regelen der kunst uitgebracht. Dat ze niet persoonlijk in ontvangst zijn genomen door de verdachten, is volgens de rechtbank geen probleem. Aangenomen mag worden, aldus de rechtbank, dat zij afstand hebben gedaan van hun aanwezigheidsrecht. De zaak tegen alle verdachten kan worden voortgezet.

Girkin heeft tegen Russische en Nederlandse journalisten gezegd dat hij niets te maken heeft met het neerhalen van het vliegtuig. Hij zei dat hij niet van plan was naar het proces te komen en dat hij niet verwachtte dat hij zou worden uitgeleverd.

Lees ook:

Komt de waarheid aan het licht over de verantwoordelijken in de rechtszaak-MH17?

In het Justitieel Complex Schiphol begint vandaag het langverwachte MH17-proces. Komt na ruim vijf jaar onderzoek de waarheid aan het licht over de verantwoordelijken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden