Sloopjumbo's

Met weinig brandstof mogen gestrande Boeings op Twente Airport toch de lucht in

Luftansa-toestellen op luchthaven Twente Airport. Beeld Herman Engbers
Luftansa-toestellen op luchthaven Twente Airport.Beeld Herman Engbers

De zes gestrande Boeing 747’s van Lufthansa op Twente Airport mogen toch vertrekken. Er is overeenstemming bereikt over een eenmalige ontheffing.

Zo licht mogelijk en weinig brandstof meenemen. Dat zijn de voorwaarden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarmee alsnog is ingestemd met het vertrek van zes gestrande Boeing 747’s op Twente Airport. De kisten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa stonden vanwege de coronacrisis tijdelijk geparkeerd op het vliegveld, maar mochten niet vertrekken omdat het vliegveld niet voldeed aan de eisen om zeer zware vliegtuigen te mogen laten opstijgen.

Vanochtend is overeenstemming bereikt tussen de inspectie en het Twentse vliegveld. Daarmee is een een aangekondigde gang naar de rechter van de baan. In een gezamenlijk persbericht melden de inspectie en Twente Airport dat er de afgelopen dagen ‘constructief overleg’ is gevoerd. Dat leidde ertoe dat het Twentse vliegveld een aantal specificaties van het veiligheidsprotocol zijn verduidelijkt. Daarom stemt de ILT nu toe met een eenmalige ontheffing voor het veilig vertrekken van de zes Jumbo Jets. De vliegtuigen moeten licht zijn en weinig brandstof meenemen.

Twente Airport, dat wordt gebruikt om oude toestellen te demonteren, zat met de kwestie in haar maag. Het vliegveld bleek niet te voldoen aan het veiligheidsprotocol om zeer zware toestellen zoals de 747 te laten opstijgen, landen mocht wel. De infrastructuur van de luchthaven waaronder de startbaan, voldeed niet. Aanpassingen aan de infrastructuur waren nodig om dit soort toestellen te kunnen laten vertrekken. Dat leverde een groot probleem op: Lufthansa had een deel van de toestellen verkocht en wilde daarom de kisten ophalen.

Het gaat om een uitzondering, benadrukt de inspectie. Aanpassingen aan het vliegveld blijven nodig om vaker toestellen te laten vertrekken. Het eerste Lufthansa-toestel zal op korte termijn vertrekken. De Duitse maatschappij heeft inmiddels drie toestellen verkocht. Die zullen allemaal voor de jaarwisseling Twente Airport verlaten. De andere drie zullen eind juni 2021 weg zijn.

Lees ook:

Hoe Twente Airport met zes sloopjumbo’s in zijn maag zat

Zes enorme Boeing 747’s van Lufthansa staan vanwege de coronacrisis tijdelijk geparkeerd op Twente Airport. Nu de Duitse maatschappij de kisten heeft verkocht, mogen ze niet opstijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden