Zorgpersoneel & leraren

Met voorrang testen lukt toch nog niet helemaal

Testbuisjes tijdens de opening van de proef-teststraat van GGD Amsterdam en TNO op het RAI-terrein.Beeld Koen van Weel, ANP

Personeel in de zorg en het onderwijs zouden binnen een dag getest kunnen worden door de GGD. Dat lukt niet altijd.

Zorgmedewerkers en leraren kunnen zich niet altijd binnen een dag laten testen. Sinds vorige week maandag geldt dat personeel in de zorg en het onderwijs voorrang krijgt op een test omdat er in totaal te weinig capaciteit is. GGD-voorman Sjaak de Gouw beloofde toen dat een zorgmedewerker of leerkracht binnen één dag getest kan worden en de uitslag krijgt.

Donderdag uitte branchevereniging voor zorgorganisaties Actiz kritiek op het voorrangsbeleid. Uit een flitspeiling onder leden bleek dat één op de vijf zorgmedewerkers alsnog lang op een test of een uitslag moet wachten en in die tijd niet aan het werk kan. Dat is volgens Actiz problematisch omdat het nu al ‘piept en kraakt’ in de zorg. “Het is nu al moeilijk om de roosters rond te krijgen, iedereen is keihard nodig. Zorginstellingen kunnen het niet permitteren dat hun personeel dagenlang thuis zit te wachten op een uitslag”, zegt een woordvoerder van Actiz.

Een woordvoerder van de landelijke koepel GGD GHOR erkent dat niet iedere leraar of verpleegkundige die zich meldt, meteen getest kan worden. Ongeveer zestig procent van de mensen die bellen naar het ‘prioriteitsnummer’ hebben de uitslag binnen vijftien uur. Dat is ‘razendsnel’, aldus de woordvoerder. Voor de overige groep geldt dat het inderdaad een dag langer kan duren.

Een verklaring voor de vertraging zit hem volgende de GGD in te conservatieve schattingen van het RIVM over het aantal mensen dat zich zou melden. Geschat werd op tweeduizend zorgmedewerkers en leerkrachten die zich per dag zouden melden. Dat blijken er nu zo’n 3500 per dag te zijn. De GGD houdt nu rekening met dat aantal.

Het verschilt volgens de GGD ook sterk wanneer iemand belt. Maandag en dinsdag zijn lastige dagen waarop het langer kan duren voordat een medewerker van het callcenter de telefoon opneemt. Ook in de ochtend is het drukker dan 's middags. 

De GGD benadrukt echter dat er wel degelijk sprake is van een voorrangsregeling. Het testen van alle andere Nederlanders verloopt momenteel erg stroef vanwege de enorme testaantallen en het tekort aan capaciteit bij laboratoria. Hierdoor duurt het soms tot een week voordat iemand een testuitslag heeft. Op dit moment probeert het ministerie uit alle macht om testcapaciteit op te schalen door laboratoria uit het buitenland in te schakelen. Dat lijkt te lukken. 

Lees ook:

Het ministerie zegt het nu ook: Draag een mondkapje op de middelbare school

De besmettingen op middelbare scholen nemen zulke proporties aan, dat de sector behoefte heeft aan landelijke regie. Er komt een mondkapjesadvies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden