ReportageStikstofbeleid

Met ‘nul vertrouwen’ staan boeren op de stoep bij de Tweede Kamer

Boeren protesteren met tractoren bij het Kamergebouw, waar Kamerleden stemmen over de stikstofplannen van het kabinet. De boeren zijn het niet eens met het voorgestelde stikstofbeleid. Beeld ANP
Boeren protesteren met tractoren bij het Kamergebouw, waar Kamerleden stemmen over de stikstofplannen van het kabinet. De boeren zijn het niet eens met het voorgestelde stikstofbeleid.Beeld ANP

Met een protest op de stoep van de Tweede Kamer hopen boeren de stikstofplannen nog te keren. ‘Niemand geeft ons perspectief.’

Jelle Brandsma

Met twee koeien lopen twee boeren over de stoep langs de Tweede Kamer in Den Haag. Tegelijk verzamelen zich ongeveer honderd boeren met circa vijftig trekkers bij het gebouw. Er zijn spandoeken met teksten als ‘Geen geouwehoer, waardeer onze boer’.

De broers Tim (21) en Rick Corts (24) uit Hazerswoude-dorp zijn ‘via de binnenwegen’ met de trekker naar Den Haag gereden. “Ik wil het bedrijf van mijn ouders overnemen”, zegt de jongste van de twee. “Wij hebben zeventig koeien en bij ons in de buurt moeten we 47 procent stikstof reduceren. Dat betekent dat er nog 35 koeien overblijven. Dat is niet rendabel.”

‘Alleen maar krimpen’

De broers hebben er geen vertrouwen dat in het kabinet extra maatregelen neemt zodat het bedrijf ook met minder koeien kan worden voortgezet. Zij zien ‘alleen maar krimpen’. “Niemand geeft ons fatsoenlijk perspectief”, zegt Tim Corts.

De Tweede Kamer stemt dinsdag aan het einde van de middag over de stikstof-plannen van minister Christianne van der Wal. Zij schetst daarin dat de natuur in Nederland er zo slecht voorstaat dat de uitstoot van stikstof met spoed omlaag moet. De landbouw is met 40 procent de belangrijkste veroorzaker van stikstof. De uitstoot moet terug, afhankelijk van de regio, met ongeveer 12 procent tot 70 procent in de buurt van kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden. De provincies moeten het komende jaar daarover gaan praten met onder meer boeren en natuurorganisaties.

Rutte: blokkades en intimidatie onacceptabel

In Den Haag proberen de boeren zich dinsdag enigszins redelijk op te stellen. Zij laten een paar rijstroken naast de Tweede Kamer vrij en kopen een ijsje bij een ijskarretje. Elders in Nederland werden dinsdag opnieuw wegen geblokkeerd, zoals de A28 bij Meppel en de A12 bij Gouda, en staken boeren hooibalen in brand langs wegen. Volgens hen om te laten zien dat ‘het land in brand staat’. Maandag waren er veel meer blokkades van snelwegen, gingen de boeren opnieuw verhaal halen bij het woonhuis van minister Van der Wal en werd mest gestort bij de voordeur van een gemeentehuis.

Vlak voor de aankomst van de boeren gaf premier Mark Rutte een persconferentie om hen te bewegen kalm te demonstreren. Hij noemde het blokkeren van snelwegen, het intimideren van politici en het uitrijden van mest op de weg ‘niet acceptabel’. Hij toonde begrip voor de zorgen voor de boeren en zei dat de provincies met ze gaan praten.

‘Nul middelvingers’

De broers Corts zijn niet bang dat zij de sympathie van het publiek verliezen door blokkades van snelwegen en verstoring van het privéleven van de minister. “Ik ken de collega’s niet, die dat doen, maar snap het wel”, zegt Tim Corts. “Zelf reden wij vanochtend over de binnenwegen. Maar over de snelweg is in principe wel veiliger. Op de binnenwegen fietsen kinderen.”

Ook Jaap van Dijk (67), met tweehonderd koeien melkveehouder in Voorhout, boven Den Haag, is niet bang voor de publieke opinie. “Toen ik hier naar toe reed, zag ik alleen maar duimen omhoog. Nul middelvingers.”

Stemming teleurstellend voor de boeren

In de loop van de middag mengen andere demonstranten zich tussen de boeren. Zij dragen T-shirts met als opschrift ‘Ik ben er klaar mee’ of ‘Hennep Power’. Iemand roept iets tegen het vaccineren tegen corona. De gemene deler is onvrede over de politiek.

De afloop van de stemming in de Kamer stelt de boeren teleur. Een voor een rijden zij rustig weg bij de Tweede Kamer. “Wij zijn hier met onze enige trekker en die is thuis nodig om het vee te voeren”, zegt Rick Corts.

Lees ook:

Van der Wal houdt stug haar stikstofkoers, tegenover de complete rechtse oppositie

Het stikstofdebat werd een strijd tussen populistisch rechts en de rest. VVD-minister Van der Wal kan boeren nog geen zekerheid bieden.

Vrezen boeren terecht dat ze moeten wijken voor woningen?

Boeren vermoeden dat de overheid de stikstofcrisis heimelijk gebruikt om landbouwgrond vrij te maken voor nieuwe woningen. Maar die angst is ongegrond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden