Overlast

Met een megafoon de straat op om roeken in Groningen te bestrijden

Ze begeven zich onder bomen of blijven gedekt achter een schutting. En ze zijn te herkennen aan het geluid dat een kraaiensoort nabootst. Meestal die van een ekster en soms ook het gekraai van een raaf. Maar echte vogels zijn het niet, de vrijwilligers in Groningen die door de stad wandelen met een megafoon.

Ze doen alsof. Op verzoek van de gemeente, om een andere vogelsoort te verjagen. In Groningen heerst namelijk een roekenplaag. Honderden broedparen halen inwoners al weken om 04:00 uur uit hun slaap. Het gekrijs van een zwerm roeken gaat door merg en been, zegt een woordvoerder van de gemeente. En ze kakken er flink op los, die vogels. Groningers die willen helpen met het verjagen van de roeken, kunnen een megafoon halen op het stadhuis. Om de vogels te stimuleren terug te vliegen naar de natuurgebieden buiten de stad.

De gemeente heeft wel een ontheffing nodig. De roek is namelijk een beschermde diersoort en moet met fluwelen handschoenen worden aangepakt. Alleen tot het broedseizoen in maart begint, mogen Groningers met hun megafoon in de weer.

Nieuwbouwwijken hebben het leefgebied van de roeken ingeperkt, zegt de woordvoerder. “Ze zitten nu vooral in wijken met veel hoge bomen. Daar bouwen ze nestjes.” Het verjagen levert soms komische taferelen op. Zoals op het Wessel Gansfortcollege, waar leerlingen werden verrast door een roekenverschrikker in de bosjes voor het raam.

Het is voor het eerst dat de roeken de stad weten te bereiken, maar vermoedelijk niet voor het laatst, vreest de woordvoerder. “Ze schijnen een heel goed geheugen te hebben. Als het broeden in de stad ze bevalt, hebben we de megafoons volgend jaar vast weer nodig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden