Klimaatplannen
Met een lokaal klimaatakkoord wil Velsen de groene koorts aanwakkeren
Met een schuin oog op Glasgow lanceert de Noord-Hollandse gemeente Velsen vrijdag een eigen klimaatakkoord om de lokale CO2-uitstoot terug te dringen. Maar de zware industrie in de gemeente valt daarbuiten.
Regels en afspraken rondom het klimaat zijn er volgens de gemeente Velsen wel, maar nu moeten ze nog worden uitgevoerd. Daarom lanceert de gemeente vrijdagmiddag een Velsens klimaatakkoord. Via een online platform kunnen bedrijf en burger laten zien hoe zij zorgen voor een lagere CO2-uitstoot in de zeven duindorpen en havensteden die onder de gemeente vallen.
Op het moment wordt in Velsen circa 300.000 ton CO2 op jaarbasis uitgestoten, rekende de gemeente uit. Daarin is niet de uitstoot meegenomen van grootvervuiler Tata Steel, die al jaren in opspraak is wegens het vrijkomen van fijnstof.
Tata Steel is de grootste CO2-vervuiler in Nederland. De staalfabriek stoot in zijn eentje miljoenen tonnen CO2 uit per jaar. Vorige maand kondigde het bedrijf aan dat het gebruik van steenkool wordt uitgefaseerd. Tata Steel wil in de toekomst alleen nog waterstof gebruiken.
De uitstoot van de elektriciteitscentrales van energiebedrijf Vattenfall en papierfabriek Crown van Gelder zijn ook niet meegenomen.
Aan wachten heeft niemand wat
“Natuurlijk moeten grote bedrijven zoals Tata Steel ook aan de bak”, zegt Arnold Los, projectleider Klimaat en Duurzaamheid bij de gemeente. Maar wachten tot de grootste vervuiler de zaakjes op orde heeft voordat alle andere bedrijven en burgers verduurzamen, daar heeft volgens hem niemand wat aan. De inzet van het klimaatakkoord van Velsen is de afspraak om vóór 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten goed in beeld te brengen bij inwoners. Via een jaarlijkse rapportage krijgen zij onder ogen of het er in de gemeente groen genoeg aan toegaat en wat er beter kan.
Aan goede initiatieven zal het volgens Los niet ontbreken. Via het online platform kunnen inwoners en industrie vertellen over de stappen die zij zetten om groener te doen. Voor elk initiatief plant de gemeente een boom. Wanneer iemand zijn huis laat isoleren of een elektrische auto in gebruik neemt, bijvoorbeeld. Of als de vele koelhuizen bij de visafslag elkaar kunnen inspireren om te isoleren. Of de lokale verffabriek, die een product maakte om van gerecyclede muurverf nieuwe verf te maken.
Voor reclame is het platform niet bedoeld, maar als Velseners eerder groenere producten gaan kopen omdat ze zien wat er mogelijk is in de gemeente, dan hoor je Los niet klagen. “Uiteindelijk hopen we dat iedereen elkaar inspireert”, zegt hij. “Je zult eerder zonnepanelen op je huis leggen als je buren dat ook doen, dan wanneer de overheid het je oplegt.”
Lees ook:
Alleen al met de uitstoot van de rijkste mensen ter wereld, warmt de aarde meer dan 1,5 graad op
De rijkste mensen ter wereld stoten met elkaar zoveel broeikasgas uit dat de aarde alleen al door hen meer dan 1,5 graad zal opwarmen, stelt Oxfam Novib.