Fakkelman

Met een forse straf voor de fakkelactie bij het huis van Sigrid Kaag wil de rechter een signaal afgeven

Rechtbanktekening van verdachte Max van den B. in de rechtbank. B. werd aangehouden nadat hij zich met een brandende fakkel had gemeld bij het huis van D66-leider en minister Sigrid Kaag.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachte Max van den B. in de rechtbank. B. werd aangehouden nadat hij zich met een brandende fakkel had gemeld bij het huis van D66-leider en minister Sigrid Kaag.Beeld ANP

De rechter deelde woensdag forse straffen uit aan de man die met een fakkel voor het huis van minister Kaag stond en de vrouw die dat filmde.

Kristel van Teeffelen

Je mag denken dat er een strijd gevoerd moet worden tegen de overheid. Maar duidelijk moet zijn dat het dreigen met geweld ontoelaatbaar is, zei de politierechter woensdag in de zaak tegen de man die met een fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag stond. De man, Max van den B., werd veroordeeld tot een celstraf van zes maanden. Ook mag hij twee jaar lang geen contact zoeken met alle leden van het kabinet, OMT-voorzitter Jaap van Dissel en oud-topambtenaar Joris Demmink

Eline van ’t N., de vrouw die de fakkelactie op 5 januari filmde en live via internet uitzond, kreeg een celstraf van vier maanden opgelegd. Het filmen, onder meer door de ruiten in de woning zelf, noemde de rechter een extra bedreigend element. Ook voor haar geldt het contactverbod. “U bent niet goed bij uw hoofd”, riep de vrouw toen de rechter zijn vonnis uitsprak.

Signaal

Met de forse straffen wil de rechter een signaal afgeven, zei hij. Ook naar anderen, die net als beide veroordeelden de coronamaatregelen van de overheid zien als een oorlog tegen het volk. Dat er een groep mensen ’s avonds voor haar huis opduikt en er een man met een fakkel door haar voordeur staat te schreeuwen, moet buitengewoon angstaanjagend zijn geweest voor Kaag en haar gezin, aldus de rechter. Kaag zei tijdens haar aangifte dat ze bang was dat de man haar huis in brand zou steken.

Van den B. zelf zei geen spijt te hebben van zijn actie. Hij wilde alleen met Kaag praten. De rechter gelooft dat niet. “Als je het niet eens bent met de ideeën van een politicus, dan stem je op iemand anders of laat je je afkeuring op een vreedzame manier blijken. Je gaat iemand niet thuis opzoeken en bedreigen. U zegt te strijden voor de democratie, maar deze actie heeft helemaal niets te maken met democratie.”

Ook de verklaring van Van ’t N. dat zij niet achter de fakkelactie van Van den B. stond en dat zij enkel als ‘onderzoeksjournalist van de alternatieve media’ verslag deed, deed de rechter af als ongeloofwaardig. “U was prima in staat de livestream af te kappen en dat hebt u niet gedaan.”

Wat bij de veroordeling van beiden meeweegt, zijn de eerdere uitlatingen die zij deden in tal van online video’s die ze samen maakten. Daarin gaat het over een strijd op leven en dood en politici die niet langer veilig zijn in hun eigen huis.

Naast de bedreiging van minister Kaag zijn de twee ook veroordeeld voor het bedreigen van oud-ambtenaar Demmink die zij, net als andere complotdenkers, betichten van pedofilie. Hij zou te maken krijgen met een burgerarrestatie en de doodstraf. De officier van justitie benadrukte dat het gerechtshof in 2017 concludeerde dat er geen enkele aanwijzing is dat Demmink minderjarigen heeft misbruikt.

Lees ook:

Na dreigen met tribunalen en haatmails is nu Kaag het doelwit van extremistische haat.

Waar stopt het?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden