Coronamaatregelen

Met dit vijfstappenplan wil het kabinet Nederland weer openen

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) geven een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.  Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) geven een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.Beeld ANP

Niet met een routekaart, maar met een openingsplan wil het kabinet nu perspectief bieden en aangeven wanneer de coronaregels worden losgelaten. In vijf stappen moet steeds meer kunnen, afhankelijk van het aantal bezette bedden op de intensive care en het percentage Nederlanders dat is gevaccineerd tegen corona.

Dit stappenplan presenteerde het kabinet dinsdag tijdens de persconferentie. Er staan data bij de stappen, maar dat zijn eerder richtlijnen. “We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. Het geeft richting. Op welke datum we het kunnen loslaten is geen zekerheid en geen belofte, daarvoor is het virus te onvoorspelbaar”, zei coronaminister Hugo de Jonge.

Vanuit de Tweede Kamer klonk eerder juist kritiek dat het kabinet met data kwam, die achteraf toch moesten worden aangepast. Het kabinet zei in maart bijvoorbeeld dat de terrassen mogelijk al begin april open konden. Volgens de routekaart kunnen restaurants en kroegen en de terrassen mogelijk onder voorwaarden open op 28 april. Dan zou ook de avondklok van tafel kunnen, die al sinds januari geldt. Ook zouden mensen dan niet één maar twee mensen per dag thuis mogen ontvangen.

De stappen op hoofdlijnen en de data waarop ze op zijn vroegst ingaan

28 april: Einde avondklok. Thuis maximaal twee personen ontvangen. Horeca buiten open. Winkels weer open.

11 mei: “Doorstroomlocaties buiten", zoals parken en dierentuinen, mogen weer open. Sporten binnen wordt weer toegestaan. Kunst-en cultuurbeoefeningen binnen, bijvoorbeeld de muziekschool zijn weer mogelijk.

26 mei: Thuis maximaal vier bezoekers per dag. Uit eten in restaurants onder voorwaarde weer mogelijk. Culturele instellingen gaan weer open, net als ‘doorstroomlocaties binnen’ als bibliotheken. De groepsgrootte gaat binnen naar maximaal dertig personen of meer als de ruimte groter is. De mogelijkheden om binnen en buiten te sporten worden uitgebreid.

16 juni: Alle horeca weer open. Thuis maximaal zes bezoekers per dag toegestaan. Evenementen kunnen weer doorgaan. Eitbreiding van de mogelijkheid om uit eten te gaan, culturele instellingen te bezoeken en binnen en buiten te sporten. Maximaal vijftig mensen in een ruimte bijeen.

7 juli: De maximale groepsgrootte gaat omhoog naar acht personen. Ook thuis mag je weer maximaal acht personen ontvangen. De groepsgrootte binnen gaat naar honderd mensen.

Nog geen datum: Alle coronamaatregelen kunnen worden opgeheven.

Lees ook:
Teleurstelling over nieuw uitstel versoepelingen is groot, ondanks ‘zicht op haven’

Versoepeling van de coronabeperkingen is pas vanaf 28 april mogelijk, vinden kabinet en experts. Tot teleurstelling van velen.

Terwijl de ziekenhuizen voller raken, wordt er gesproken over versoepelingen. Hoe kan dat?

De prognoses en dagelijkse besmettingscijfers wijzen op een gunstige ontwikkeling, die ook in de ziekenhuizen zal doorwerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden