Verkiezingen

Met de verkiezingen in zicht, schaart politiek Curaçao zich achter het homohuwelijk

Ashric Martel en zijn man Jean Franco Cence tonen hun trouwringen.  Beeld Sinaya Wolfert
Ashric Martel en zijn man Jean Franco Cence tonen hun trouwringen.Beeld Sinaya Wolfert

Politieke partijen op Curaçao spreken zich uit voor het homohuwelijk, maar het is de vraag wat van die belofte na de verkiezingen overblijft.

Curaçao gaat 19 maart naar de stembus. Vijf partijen hebben afgelopen week tot verrassing van velen gezegd voor het homohuwelijk te zijn. Vier andere partijen willen zo ver niet gaan, maar zullen voorstellen voor geregistreerd partnerschap niet torpederen. Zes partijen zijn tegen elke vorm van homo-emancipatie in de wetgeving.

De uitkomst is niet het resultaat van bestudering van partijprogramma’s; meer dan de helft van de vijftien politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen heeft geen programma en de partijen die dat wel hebben, komen – op enkele uitzonderingen na – vaak niet verder dan een wensenlijstje.

Vier organisaties die strijden voor gelijke rechten van de lgbtq-gemeenschap hebben daarom besloten een vragenlijst op te stellen en in te sturen, waarin specifiek wordt gevraagd naar het homohuwelijk en mensenrechten. De antwoorden moeten volgens Mario Kleinmoedig, een van de initiatiefnemers, gezien worden als een stemwijzer. “Bij de vorige verkiezingen in 2017 was geen enkele partij voorstander van het homohuwelijk of gelijke rechten voor de lgbtq-gemeenschap.”

Nog steeds een tweederangs burger

“Misschien is de uitkomst verrassend, maar het is echt maar een kleine stap in de goede richting”, zegt de 44-jarige Ashric Martel, terwijl hij in de middagzon op het terras van Madeiro Ocean Club een drankje neemt. Hij is de manager van deze strandclub op Mambo Beach.

Martel is homo en in 2019 getrouwd met Jean Franco Cence uit Venezuela. “Wij zijn op Bonaire getrouwd, want dat eiland is onderdeel van Nederland en daar mag het wel. Dankzij een uitspraak van de Hoge Raad moeten Aruba, Curaçao en Sint-Maarten een huwelijksakte uit Nederland erkennen en ons als gehuwd inschrijven in het bevolkingsregister.”

Maar de drie landen weigeren in de geest van die uitspraak rechtsgevolgen te verbinden aan die erkenning. “Ik kan nog steeds niet mijn pensioen regelen zoals heterostellen dat kunnen of verzekeringen afsluiten.” Alleen op het gebied van immigratie geldt dat partners van hetzelfde geslacht zonder rompslomp mogen blijven en kunnen werken als ze getrouwd zijn. “En alle andere rechten worden ons nog steeds onthouden. Ik ben nog steeds tweederangsburger in mijn eigen land, en zo voel ik me ook.”

Martel is vooral teleurgesteld in de zogenaamde politieke voorvechters voor homorechten op Curaçao, premier Eugene Rhuggenaath van regeringspartij PAR voorop. “Vier jaar geleden, ik vergeet het nooit meer, liep de minister-president voorop bij de Gaypride in Willemstad. Hij droeg een T-shirt met de tekst #Huntu in regenboogkleuren (huntu betekent samen, red.) en hield een ontroerende speech voor gelijke rechten. Wat heb ik aan zo’n premier als zijn eigen partij tegen het homohuwelijk blijft?”

In een la verdwenen

Tekenend voor de halfslachtige houding van de politiek is het wetsvoorstel dat in 2018 werd ingediend om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. De initiatiefnemers komen uit de regeringspartij PAR en MAN. Beide partijen hebben op vragen van de homo-organisaties geantwoord voorlopig alleen geregistreerd partnerschap voor te staan. Het wetsontwerp heeft de adviesorganen doorlopen, maar is inmiddels in de lades van het parlement verdwenen.

Martel heeft weinig hoop dat de partijen zich na de verkiezingen hun standpunt over het homohuwelijk of geregistreerd partnerschap nog herinneren. “Alleen de partijen die echt een visie hebben op mensenrechten, vertrouw ik. Dat zijn er hooguit twee. De strijd voor homo-emancipatie lijkt toch vooral ingegeven door individuele parlementsleden op persoonlijke titel, zonder steun van hun partij. Ik weet niet of ik enige verandering nog mee ga maken in mijn leven.”

Zo pessimistisch wil Kleinmoedig niet zijn. “Er ligt een vonnis van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat in 2015 Curaçao al opdracht gaf gelijke rechten wettelijk te regelen. Wij bewandelen nu de politieke weg, maar zullen uiteindelijk naar Straatsburg gaan om het juridisch af te dwingen.”

Lees ook:

Premier van heel Curaçao, ook van homo’s

Premier Eugene Rhuggenaath opende vier jaar geleden de Curaçaose Gaypride. Veel lokale journalisten weigerden verslag te doen van de pridewalk door Willemstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden