ReportageDen Haag

Met boegeroep of in stilte, veel mensen kwamen naar deze Prinsjesdag om te demonstreren

Demonstranten langs de route als de glazen koets passeert op Prinsjesdag. Verschillende groeperingen protesteren om uiteenlopende redenen. Beeld ANP
Demonstranten langs de route als de glazen koets passeert op Prinsjesdag. Verschillende groeperingen protesteren om uiteenlopende redenen.Beeld ANP

De eerste ‘normale’ Prinsjesdag na corona was er een met een sombere Troonrede en hoorbare onvrede achter de dranghekken.

Hannah van der Wurff

Zelfs voordat de koning, koningin en kroonprinses Amalia langsrijden in de glazen koets, klinkt er al boegeroep van achter de dranghekken langs het Lange Voorhout in Den Haag. Veel mensen zijn dinsdag naar de Hofstad getrokken om op deze Prinsjesdag in crisistijd hun ongenoegen te etaleren.

Coen van Dijk, van origine uit Den Haag, houdt de situatie – joelende boeren en het vele blauw op straat – goed in de gaten. Hij is ’s ochtends vanuit het Gelderse Lunteren afgereisd om voor de veertigste keer Prinsjesdag bij te wonen. Als klein jongetje klom hij in een lantaarnpaal, zodat hij alles goed kon zien. Nu hoeft hij die moeite niet te doen: het is lang niet zo druk als vroeger, zegt hij.

Trekkers laten staan

Waar mensen zoals Van Dijk traditiegetrouw de tocht naar Den Haag maken om de koning te zien, doen sommigen dat voor het eerst. In de ochtend ontmoette een groep boeren uit de buurt van het dorp Eemnes elkaar om samen naar Den Haag te rijden voor Prinsjesdag. Vanwege een noodbevel van de gemeente hebben ze de trekkers aan de rand van de stad geparkeerd, en zijn ze naar het stadscentrum gelopen om de glazen koets te zien. “We wilden ons gezicht even laten zien”, zegt een van hen.

Ze zijn niet de enigen geweest met dat idee. De boeren zijn duidelijk goed vertegenwoordigd. Langs de hele route van paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg, waar de koning de Troonrede houdt, zijn omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken te zien. Wanneer boegeroep te horen is, zijn hier en daar geïrriteerde blikken te zien vanuit de kluiten dagjesmensen en basisschoolklassen. Protesten tijdens Prinsjesdag zijn niet ongekend, maar boegeroep tijdens de balkonscène bij het Paleis Noordeinde komt zeer zelden voor.

Politie kijkt gespannen

Vlak voor het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk, lijkt het even mis te gaan. De paarden die in formatie tussen de koetsen met de koninklijke familie rijden, lijken te schrikken van het gejoel en gefluit dat alsmaar luider wordt als er weer een koets voorbijrijdt. Ook de politie kijkt gespannen. “Boeren, boeren, boeren!” scanderen enkelen in de groep demonstranten. Wanneer de glazen koets voorbijkomt, zeggen twee jonge vrouwen tegen elkaar dat ze maar iets harder moeten klappen om boven het gejoel uit te komen. “Willy! Joehoe!” roepen de dames.

Maar er zijn er ook die in stilte demonstreren. Een groep vrouwen, allen gedupeerd door het toeslagenschandaal, neemt plaats op de tribune nabij de Koninklijke Schouwburg. Met een zwaar gevoel zijn ze naar de Hofstad, afgereisd, omdat hun problemen nog steeds niet volledig zijn opgelost. Een van hen, Paula Bouwer, zegt dat er voor haar pas in 2026 een oplossing komt. “We horen alleen maar mooie woorden, maar zien geen daden. Daar hebben onze kinderen niks aan. Ik wil de koning en koningin in de ogen kijken vandaag. Zij hebben ook kinderen.”

Lees ook:

Nederland heeft eerder zware tijden doorstaan, zegt de koning

Een Troonrede vol met zorgen en gevaren. Koning Willem-Alexander had een allesbehalve vrolijk verhaal te vertellen, dinsdagmiddag in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. “We leven in een tijd van tegenstrijdigheden en onzekerheid”, sprak hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden