Rellen

Met bezems en emmertjes sop vegen Eindhovenaren tegen de vandalen

Het plein voor het station waar de ramen van Coffeelab zijn ingegooid. Een van de eigenaren kijkt naar de schade. Beeld Merlin Daleman
Het plein voor het station waar de ramen van Coffeelab zijn ingegooid. Een van de eigenaren kijkt naar de schade.Beeld Merlin Daleman

Wonden likken? Ja, maar niet te lang. De dag na het hevige geweld in het centrum toont Eindhoven vooral zijn vastberadenheid.

Het contrast kan niet groter zijn. Als Jeroen Veldkamp door de gebarsten ruiten van zijn Coffeelab naar beneden kijkt, ziet hij een vrouw op haar knieën met stoepkrijt in de weer. Op de plek waar achttien uur eerder relschoppers met grof geweld zijn ramen eruit gooiden, ziet hij nu – hoe onschuldig – gekleurde poppetjes, die een soort lint formeren. Zo nu en dan pakt iemand anders een krijtje om er een tekstje bij te schrijven. Woorden als antwoord op straatklinkers. ‘Eindhoven you are more than that.’ ‘Bizar dit.’ ‘Handen ineen, blijf van de stad af.’

Het klinkt gek in deze situatie, maar Veldkamp voelt zich goed. Dat komt juist door deze saamhorigheid die de ochtend na de rellen loskomt. De ene dag wordt de stad – inclusief zijn horecazaak – afgebroken door losgeslagen vandalen, de volgende dag komen de goedwillenden om te beginnen met opbouwen. “Vanochtend stonden onder aan de trap zes mensen met bezems en een emmertje sop. Of ze konden helpen. Beneden was een andere groep al glas aan het wegvegen. Dat is geweldig. Iets samendoen, dat past bij Eindhoven. De pijn van mij is de pijn van iedereen.”

Stadsherstel

De brandhaarden van een dag eerder zijn verdwenen. Waar auto’s, scooters of containers in brand stonden resteert een zwartgeblakerd wegdek als litteken. Rond het Stationsplein en het aangrenzende 18 Septemberplein zijn overal mensen bezig met het stadsherstel. Gauw worden er nieuwe stenen gelegd op plaatsen waar oude als munitie uit de grond werden gehaald. Snel gaat er nieuw glas in de abri’s die zo nodig moesten worden verpulverd. Subiet wordt het perk rondom het standbeeld van Anton Philips weer toonbaar gemaakt.

Het centrum van Eindhoven de dag na de rellen. Beeld Merlin Daleman
Het centrum van Eindhoven de dag na de rellen.Beeld Merlin Daleman

Uit alle kanten van de stad komen inwoners de schade met eigen ogen opnemen. Jazeker, ze spreken er schande van. Van oudere Eindhovenaren had de politie gerust veel harder mogen optreden tegen de veelal jongere relschoppers (de jongste van de 62 arrestanten is veertien jaar, zo maakte de politie bekend). En hoe halen ook lokale mensen het in hun hoofd om hun eigen stad zo te vernielen? Een groot deel van de agressievelingen kwam weliswaar van elders, tegelijk kwam een substantieel gedeelte uit de directe omgeving.

Rood hartje

Op het 18 Septemberplein is het nu rustig. Dit is de plek waar het zondag allemaal begon. Waar aanvankelijk demonstranten tegen het coronabeleid zich verzamelden. Niet agressief, wel zuigend richting mensen met een mondkapje en agenten die hen op de afstandsregels wezen. En waar gaandeweg de mensen met kwadere bedoelingen de overhand kregen. Aan een hek hangt nu een hartje, rood uiteraard. En ook hierop de tekst ‘We doen het samen’.

Het plein voor het station in Eindhoven waar de ramen van Coffeelab zijn ingegooid. Beeld Merlin Daleman
Het plein voor het station in Eindhoven waar de ramen van Coffeelab zijn ingegooid.Beeld Merlin Daleman

Weg is de jongen die op zijn gemak een huurscooter in de fik stak. Weg zijn de losgeslagen mannen die gooiden met alles wat los en vast zat. Weg is de man op de terrastafel die elke rake steen tegen het Coffeelab begeleidde met een zinderend gejuich, als ware hij kolonel Kruisman die het huis van de familie Flodder aan flarden schoot. Bij de mensen die hier nu zijn, zie je de goedheid, zegt bedrijfsleider Stefan Doomernik van restaurant Giornale. Ook bij hem kwamen mensen vrijwillig het terras poetsen. “Het gemoedelijke bestaat hier heus nog.”

De vrouw met de krijtjes staat inmiddels rechtop. Het is Renee Scheepers, een ontwerpster van dertig jaar. Ze kreeg deze ochtend de heftige beelden maar niet uit haar hoofd, zegt ze. Haar oorspronkelijke plan om te gaan werken voelde verkeerd. Ze pakte het krijt dat ze in haar studio had liggen, fietste naar het station en begon te tekenen. Anderen begonnen spontaan mee te doen. Eerst een taxichauffeur, toen een oudere man, nu ook treinreizigers. Zo wordt het langzaam iets van de stad. Een mooie gedachte, vindt Scheepers. “Want je kunt je gedachten beter met stoepkrijt tonen dan met stenen.”

Lees ook:

Ravage op station Eindhoven na rellen, herstel gaat weken duren

Het herstellen van de schade aan het Centraal Station in Eindhoven gaat tot twee maanden duren. Relschoppers hebben er zondag voor tonnen aan schade aangericht, zei een woordvoerder van ProRail maandag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden