Discriminatie
Mensenrechtencollege neemt TU Eindhoven onder de loep
Toen de TU Eindhoven dit jaar bekendmaakte dat de universiteit anderhalf jaar lang alleen nog maar vrouwen zou aannemen, sprak de onderwijsinstelling zelf op Twitter over ‘positieve discriminatie’ die ‘niet in strijd is met de wet’.
Maar dat is nog maar de vraag, blijkt nu het College voor de Rechten van de Mens zich over de zaak buigt en de TU Eindhoven zich moet verantwoorden voor wat op sociale media ‘de mannenboycot’ ging heten.
Aanleiding voor de zaak was een verzoek van antidiscriminatiebureau Radar. Bij dat bureau en aanverwante organisaties zijn inmiddels 49 klachten binnengekomen van mensen die vinden dat het alleen uitnodigen van vrouwen voor sollicitatiegesprekken in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, artikel 1 van de Grondwet. Voorkeursbeleid is niet verboden, maar er zijn wel strenge regels aan verbonden.
De woordvoerder van Radar noemt het een ‘loffelijk streven’ dat de universiteit iets wil doen aan de achterstelling van vrouwen, maar vraagt zich af of hier sprake is van gelijke behandeling. “Wij hebben TU Eindhoven gevraagd hun eigen handelen te laten testen, maar dat hebben ze niet gedaan. Dan roep je dit over jezelf af.”
De zaak dient op 4 november.
Lees ook:
Minder discriminatie, maar juist meer om herkomst en huidskleur
Meer mensen meldden in 2018 discriminatie vanwege hun herkomst of huidskleur. Opvallend, want nagenoeg alle andere meldingen van discriminatie namen af.