CBS-cijfersCoronacrisis

Mensen met een praktische opleiding of bijstandsuitkering gingen minder vaak naar de teststraat

Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, liet zich dit voorjaar testen op corona in een  teststraat van de GGD.  Beeld ANP
Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, liet zich dit voorjaar testen op corona in een teststraat van de GGD.Beeld ANP

Praktisch-opgeleiden en mensen met een bijstandsuitkering lieten zich minder vaak bij de GGD op corona testen dan andere groepen, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

Gemiddeld hebben vier op de tien Nederlanders zich het afgelopen jaar laten testen op corona. Dat blijkt uit een analyse van de testcijfers door het Centraal Bureau van de Statistiek. Het gaat om 6,7 miljoen mensen, die zich tussen augustus 2020 en april dit jaar samen 11,3 miljoen keer lieten testen. Vooral onderwijsmedewerkers meldden zich vaak bij de GGD: ruim 6 op de 10.

Opnieuw lijkt in de cijfers een kloof zichtbaar tussen arm en rijk en praktisch en theoretisch opgeleid. Van de mensen met een praktische opleiding ging gemiddeld 29 procent naar de teststraat. Van de theoretisch opgeleiden deed 45 procent dat. Ook mensen met een bijstandsuitkering gingen minder vaak: 29 procent.

Minder vaak een prik gehaald

Eerder bleek al dat de vaccinatiebereidheid onder mensen met lage inkomens lager is dan bij hoge inkomens. Ook hebben mensen met een laag inkomen een grotere kans aan covid te overlijden. De armste 20 procent had tijdens de eerste golf een twee keer zo hoge kans had om aan covid te overlijden als de rijkste 20 procent van de Nederlanders, zo kwam naar voren in een onderzoek van het CBS en Amsterdam UMC.

Of de lagere testcijfers bij praktisch opgeleiden te maken hebben met een lagere testbereidheid, kan het CBS niet zeggen. Het is niet bekend hoeveel mensen zich ondanks klachten niet lieten testen.

Bovendien zijn in de analyse alleen de GGD-cijfers meegenomen, en niet die de huisarts, het ziekenhuis, het verpleeghuis en de commerciële teststraat.

Het zou kunnen dat een deel van de mensen zich niet kon laten testen, bijvoorbeeld omdat ze niet bij de teststraat konden komen, stelt een woordvoerder van het CBS. Ook mensen zonder auto gingen gemiddeld minder vaak. En er gingen relatief weinig ouderen naar de teststaat . Een deel van hen is volgens het CBS getest in een zorginstelling.

Wijziging 21-06: In een eerdere versie stond: ‘Of de lagere testcijfers bij praktisch opgeleiden te maken hebben met een lagere vaccinatiebereidheid, kan het CBS niet zeggen.’ In plaats van ‘vaccinatiebereidheid’ was hier ‘testbereidheid’ bedoeld.

Lees ook:

In achterstandswijken is de groep vaccintwijfelaars groot: hoe trek je hen over de streep? ‘Met een flyer kom je er niet’

Ook in Nederland is de vaccinatiekloof tussen arm en rijk groot. Enkele steden beginnen buurtcampagnes om twijfelaars te overtuigen. ‘De website van het RIVM is voor veel Nederlanders abracadabra.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden