Tuintekentelling

Meeste tekenbeten per 100.000 inwoners geteld in gemeente Westvoorne

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de Zuid-Hollandse gemeente Westvoorne zijn in de afgelopen tien jaar de meeste tekenbeten per 100.000 inwoners geteld. Het gaat dan om teken die in de tuin hebben toegeslagen.

ANP

Rozendaal (Gelderland), Schouwen-Duiveland, Terschelling en Westerveld (Drenthe) staan ook in de top 5. De meeste meldingen van tuintekenbeten kwamen uit de gemeente Groningen, maar uit elke Nederlandse gemeente zijn beten gemeld, aldus wetenschapper Arnold van Vliet van de Wageningen University.

Een op de drie tekenbeten is opgelopen in een tuin. Aangezien er per jaar anderhalf miljoen tekenbeten worden geregistreerd zou een half miljoen beten dus in tuinen worden opgelopen, aldus Van Vliet. In 28 procent van de gevallen lagen die tuinen in een bosrijke omgeving, maar de teken zitten ook midden in de stad. Waar teken in tuinen zitten is nog niet duidelijk.

Tekensets

Wageningen University gaat van 11 tot en met 19 juni een tuintekentelling houden. Daarvoor zoeken de wetenschappers dertig telteams. Die krijgen speciale tekensets om de dieren te vangen en op te sturen voor onderzoek. Zo moet blijken of teken vooral in het gras zitten, in borders, in struiken of in moestuinen. Met die kennis kunnen tuiniers zich beter beschermen.

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken, die voor griepachtige klachten zorgt. Onbehandelde ziekte van Lyme kan ernstige gevolgen hebben. Ook tekenencefalitis (hersenvliesontsteking) is mogelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden