Woningmarkt

Meerderheid Nederlanders wil grotere sociale huursector, toont Woonkieskompas

Een huis te huur. Beeld ANP XTRA
Een huis te huur.Beeld ANP XTRA

Uit onderzoek in opdracht van de Woonbond blijkt dat de meeste kiezers af willen van het beleid van de kabinetten-Rutte die weinig oog hadden voor de sociale huursector.

Redactie Trouw

Een meerderheid van de Nederlanders (63 procent) wil dat de huren in de sociale sector worden bevroren. Volgens een vergelijkbaar aantal Nederlanders moeten middeninkomens ook voor een sociale huurwoning in aanmerking kunnen komen. Dat meldt de Woonbond op basis van 70.000 reacties op het WoonKieskompas.

De meeste ondervraagden willen wat huren betreft een andere koers varen dan de kabinetten-Rutte hebben gedaan de afgelopen tien jaar. Vooral onder minister Stef Blok van wonen (VVD) werd er veel bezuinigd op de sociale sector. Onder hem is ook de omstreden verhuurderheffing ingevoerd, waardoor woningcorporaties jaarlijks zo’n 2 miljard per jaar aan belastinggeld moeten ophoesten.

‘Tijd voor fundamentele aanpak’

“Dat de kiezer een radicaal ander beleid wil, onderstreept dat wonen een van de belangrijkste thema’s is deze verkiezingen”, zegt directeur Zeno Winkels van de Woonbond. Een nieuw kabinet moet dat ter harte nemen, vindt hij. “De roep om een grotere sociale huursector en betaalbare woonlasten is luid. Het is tijd om de wooncrisis fundamenteel aan te pakken.”

Van de Nederlanders geeft 60 procent aan het niet terecht te vinden dat verhuurders in de vrije sector zelf de hoogte van de huurprijs mogen bepalen. Iets meer dan de helft (55 procent) wil dat sociale huur voorrang krijgt bij nieuwbouw.

Het demissionaire kabinet besloot vorige maand om de huren voor sociale huurders dit jaar te bevriezen. Tot ieders verrassing, want tien eerdere pogingen van linkse oppositiepartijen om de huren te bevriezen waren gestrand. Ook nam het kabinet een initiatiefwet aan die paal en perk stelt aan de ongebreidelde huurstijging in de vrije sector. De Woonbond wil dat een nieuw kabinet in ieder geval het bevriezen van de huren voortzet.

Bij de resultaten van het WoonKieskompas is volgens de bond gekeken naar geslacht en leeftijd van de mensen die reageerden, evenals naar opleiding, provincie en stemgedrag. Daarmee zijn de resultaten representatief voor Nederland.

Lees ook:

Ineens kon het wel, het bevriezen van de huren

Voor de zomer leek het bevriezen van de huren nog schier onmogelijk. Maar vier weken voor de verkiezingen lijkt ineens alles te kunnen om excessen op de woningmarkt aan te pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden