Zwartepietendiscussie

Meer vraag naar roetveegpieten bij sinterklaasbureaus

Roetveegpieten worden steeds populairder. Beeld ANP
Roetveegpieten worden steeds populairder.Beeld ANP

Sinterklaasbureaus die roetveegpieten aanbieden zijn in opkomst.

Marleen ten Hoedt

De Supersintshow, een bedrijf dat door het hele land sinterklaasfeesten organiseert, levert dit jaar meer roetveegpieten dan traditionele. Dit jaar vraagt zo’n 60 procent om roetveegpieten, vorig jaar was dat nog 40 procent. Een opvallende stijging, zegt een woordvoerder.

Die stijging is volgens hem toe te schrijven aan het toenemend aantal roetveegpieten op televisie en in grote steden. De vraag naar roetveegpieten is in de Randstad groter dan in kleine steden, zegt de woordvoerder. “In kleine steden wordt er vaak echt nog om een zwarte piet gevraagd.” In de donkere maanden organiseert het bedrijf sinterklaasfeesten voor winkelcentra, winkeliers, particulieren en bedrijven.

Naast zwarte pieten en roetveegpieten werkt de Supersintshow ook met gekleurde pieten. “Gekleurde pieten zijn het lastigst, vanwege al het geschmink. Roetveegpieten zijn praktisch, daar is minder schmink voor nodig.” De woordvoerder benadrukt dat het bedrijf geen onderdeel wil zijn van de discussie: “Wij kiezen niets zelf, wij zorgen voor de piet waar de klant om vraagt.”

Uit principe

Bij een andere grote organisatie, Sintenkerst.nl, worden sinds een paar jaar roetveegpieten ingezet. De vraag hiernaar is volgens een woordvoerster nog niet heel groot: “Het merendeel vraagt nog om de traditionele zwarte piet.” Het bedrijf heeft wel besloten om roetveegpieten in te zetten, omdat er wel degelijk vraag naar is. De reden is simpel volgens de woordvoerster: “Je wilt werk, dus we gaan erin mee.”

Er zijn bedrijven die uit principe alleen zwarte pieten verhuren. Gradus Abbas van de Sint en Piet Centrale Noord: “Sinterklaas is geen racistisch feest, en ik vind Zwarte Piet geen racistisch personage. Onze pieten kunnen steil haar hebben, ze dragen geen oorringen en lippenstift, maar ze zijn gewoon zwart.” Abbas: “Bij een roetveegpiet is de geloofwaardigheid weg voor de kinderen. De meerderheid van de mensen is voor een zwarte piet, waarom zou ik dan voor de minderheid met een roetveegpiet aankomen?”

Lees ook:

Organiseer een afscheidsritueel voor Zwarte Piet

Wat kan de overheid doen om begrip te kweken tussen voorstanders én tegenstanders van Zwarte Piet?‘Er is geen sprake van dialoog of begrip, enkel van debat en argumenten.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden