Inflatie

Meer ouderen met een AOW-uitkering maken gebruik van voedselbank

De inflatie is in juli verder gestegen naar een nieuw recordniveau, wederom aangejaagd door de hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen. Beeld ANP
De inflatie is in juli verder gestegen naar een nieuw recordniveau, wederom aangejaagd door de hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen.Beeld ANP

Steeds meer ouderen met een AOW-uitkering maken gebruik van de voedselbank, stelt voorzitter Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBNL) vrijdag.

ANP

Door de stijging van de inflatie, die inmiddels boven de 10 procent is uitgekomen en de hoge energieprijzen klopt deze groep steeds vaker aan voor voedsel.

Wijnbelt denkt dat de groep ouderen die afhankelijk is van de voedselbank nog groter zal worden.

Volgens Wijnbelt is het totaal aantal mensen dat eten ophaalt bij de voedselbank de afgelopen twee maanden met zo’n 10 procent gestegen. Niet alleen de inflatie, maar ook de aflopende energiecontracten veroorzaken de stijging. De toename is vooral te zien in grootstedelijke gebieden. Op dit moment maken volgens de voorzitter zo’n 100.000 mensen elke week gebruik van de voedselbank.

De komende periode gaat VBNL in gesprek met de overheid om te kijken hoe de steeds groter wordende groep ook in de toekomst van voedsel kan worden voorzien. Ook gaat de organisatie aan donateurs, zoals supermarktketens en fabrikanten, vragen of zij meer etenswaren kunnen doneren.

Lees ook:
Naar de voedselbank en toch een hond: ‘Luna is mijn hart en mijn ziel’

40 euro per week heeft Jeannet Groenbroek te besteden. Met alle liefde geeft ze zeker een tientje daarvan uit aan haar hond Luna. Nu de prijzen stijgen, begint het wel te nijpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden