Beïnvloeding

Meer greep burgemeesters en OM op buitenlandse donaties moskeeën

In de strijd tegen buitenlandse beïnvloeding van moskeeën krijgen burgemeesters en het Openbaar Ministerie (OM) meer macht. Het kabinet wil dat zij inzage kunnen krijgen in donaties van buiten de EU. Als een instantie daar niet aan meewerkt, maakt ze zich schuldig aan een economisch delict. Ook kunnen burgemeesters en het OM een dwangsom opleggen.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft hiervoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Er zijn al langer zorgen over buitenlandse steun aan vooral moskeeën. In het regeerakkoord kondigde het kabinet al aan dat geldstromen uit onvrije landen “waarbij misbruik wordt gemaakt van onze vrijheden” zo veel mogelijk zullen worden beperkt.

De Tweede Kamer heeft ook onderzoek gedaan naar financiering van moskeeën. Die concludeerde deze zomer dat een aantal moskeeën, moskeescholen en andere islamitische organisaties wordt bekostigd en aangestuurd vanuit de Golfstaten en Turkije. Daardoor krijgen antidemocratische ideeën vat op Nederlandse moslims.

Het wetsvoorstel geeft burgemeester en OM en “eventueel andere specifiek aangewezen overheidsinstanties” de mogelijkheid tot ingrijpen. “Bijvoorbeeld als er sprake is van bedreiging van de openbare orde door problematisch gedrag van een maatschappelijke organisatie”, zo laat het ministerie van Dekker weten.

Ze kunnen dan navraag doen naar buitenlandse giften en bij ‘substantiële’ bedragen mogen ze ook vragen naar de donateur. Bestuurders van organisaties die niet meewerken kunnen aangepakt worden. Zij lopen kans op een bestuursverbod van maximaal vijf jaar.

Niet zomaar mee wegkomen

Het kabinet werkt al langer aan een verbod op geldstromen uit “onvrije landen”, maar dat is lastig mede omdat het moeilijk blijkt om de betreffende landen af te bakenen. In het wetsvoorstel van Dekker staat nu dat het gaat om donaties van buiten de EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

“Buitenlands geld dat is bedoeld om organisaties te faciliteren of onder druk te zetten om hier aan te zetten tot haat, discriminatie of antidemocratische gedachten, hoort hier niet thuis. Organisaties die openstaan voor dit soort donaties mogen daar niet zomaar mee wegkomen”, aldus Dekker.

Lees ook:

Moskeeën staan onder buitenlandse invloed, maar wat kan de Kamer ertegen doen?

Onvrije landen oefenen rechtstreeks, via geldstromen, islamitische organisaties of salafistische predikers, invloed uit op Nederlandse moslims. Zo komen ondemocratische ideeën ‘in de hoofden en harten van moskeegangers’, concludeert een commissie van Tweede Kamerleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden