IC's

Meer dan 600 mensen met corona in ziekenhuizen, aantal besmettingen stijgt

null Beeld AFP
Beeld AFP

Voor het eerst in ruim een maand liggen er meer dan 600 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen.

ANP

In totaal gaat het om 605 mensen die positief zijn getest op het virus, 55 meer dan maandag.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt de toename volledig op het conto van de verpleegafdelingen, waar nu 583 patiënten met Covid liggen. Op de intensive cares liggen er nu 22, evenveel als maandag.

In de afgelopen 24 uur kwamen er 82 mensen met corona bij op de verpleegafdelingen, het hoogste aantal in bijna twee maanden. Op de ic’s nam dit aantal toe met 2.

Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die als een direct gevolg van hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken.

Stijging aantal positieve coronatests

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stijgt snel. In de afgelopen week kregen 26.462 mensen na een bezoek aan een GGD-testlocatie te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het hoogste aantal sinds 12 april, ruim twee maanden geleden. Omdat zelftesten niet worden meegenomen, is het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger.

De stijging is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) “door heel Nederland en onder alle leeftijdsgroepen” te zien. De toename komt door de opkomst van nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Die kunnen de afweer beter omzeilen, maar mensen lijken er niet zieker van te worden. Ook in andere landen neemt het aantal besmettingen daardoor toe.

Vanwege de nieuwe coronagolf gaan steeds meer mensen naar de GGD om bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn geraakt. De teststraten voerden vorige week iets meer dan 32.000 coronatests uit, meer dan de twee voorgaande weken bij elkaar. Van die tests viel 68 procent positief uit, het hoogste percentage sinds begin maart.

Volgens het RIVM is het heel belangrijk dat mensen zich aan de basismaatregelen tegen het coronavirus houden, juist nu het aantal besmettingen snel oploopt. “Hou afstand van kwetsbaren. Heb je klachten, doe een zelftest. Als die positief is, ga je in isolatie. Blijf thuis, wees voorzichtig. De basismaatregelen die nooit verdwenen zijn, zijn juist nu belangrijk. Naleving daarvan zou beter moeten”, aldus een woordvoerder van het instituut.

Het heeft momenteel geen zin om alle volwassen Nederlanders te vaccineren, en er is dus ook nog geen nieuwe vaccinatieronde op komst, zegt het RIVM. “Als mensen van onder de 60 hun boosterprik hebben gehad en niet in een kwetsbare groep vallen, hebben ze nog een behoorlijke mate van bescherming. Maar lang niet iedere 60-plusser heeft de herhaalprik gehaald. Het is verstandig als zij dat wel doen.”

Lees ook:
RIVM: Vaccinatie beschermt niet tegen meeste langdurige covid-klachten

De kans op restklachten na een covidbesmetting is groot, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Of je nu gevaccineerd bent of niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden