Interview

Mbo-studenten over de middenklasse: Ze hebben ons straks hard nodig

Drie laatstejaars studenten van het Landstede MBO in Zwolle: Celine Veldman (links), Eva Pot en Mathijs van der Pijl Beeld Herman Engbers

Wat vinden de middenklassers van de toekomst ervan dat er meer aandacht moet komen voor de middenklasse? Trouw vroeg het aan drie mbo-studenten.

Er moet meer aandacht komen voor de middenklasse, stelde de koning in de Troonrede. Studenten van Landstede MBO in Zwolle, toekomstige middenklassers, beamen dat. Vooral meer waardering zou goed zijn.

Hebben jullie naar de Troonrede gekeken?

“Nee, ik had gewoon les”, zegt Celine Veldman (20, verpleegkunde). Ook Mathijs van der Pijl (18, ICT) schudt zijn hoofd. Eva Pot(18 personeelszaken): “Ik wel, lang verhaal was het, maar ze gaan het makkelijker maken voor starters om een woning te vinden, daar ben ik wel blij om.”

Over woningen gesproken, denken jullie al na of je straks een huis kunt kopen?

“Soms”, zegt Pot. “Mijn vriend werkt nu al fulltime. Als ik straks ook een baan heb, kunnen we iets kopen. Daarvoor is het nu nog te vroeg, maar ik kijk wel alvast rond.”

Voor Veldman voelt dat nog ver weg: “Ik heb een tijdje op kamers gewoond en ik merkte dat het al heel duur is om gewoon een kamer te kunnen huren en dan ook nog je eigen boodschappen te betalen.”

Van der Pijl: “Ik vind het nog prima bij mijn ouders. Ik hoef daar nog niet weg. Een huis vinden wordt voor onze generatie sowieso lastig, dat weet ik nu al.”

En een baan vinden?

“In de zorg zit dat wel goed”, zegt Veldman. Pot: “Ja. De vergrijzing neemt toe, dus we hebben straks veel meer handen aan het bed nodig, we hebben jou nodig.” Veldman knikt trots.

Zelf ziet Pot dat er veel vacatures openstaan in haar vakgebied. “Alleen vragen ze wel vaak om hbo-denkniveau”, zegt ze. Van der Pijl knikt, dat ziet hij ook. Toch maakt hij zich over een baan geen zorgen. “Ik kan programmeren en daarmee kan ik nu al op veel plekken aan de slag. Maar ik weet van familieleden die ook in de ICT werken dat ik beter kan doorstuderen in het hbo, dan kan ik bij grotere bedrijven aan de slag.”

Is het nodig dat het kabinet meer aandacht besteedt aan de middenklasse?

“Ik ben er wel blij om. Ik vind ook dat er meer geld moet komen voor leraren en politieagenten”, zegt Pot. “Ik bedoel, die hebben we heel hard nodig. Veel van hen komen net als wij van een mbo en toch merk ik dat er heel erg op wordt neergekeken.”

Veldman knikt. “Tijdens mijn stages heb ik gezien dat er meer waardering is voor hbo-verpleegkundigen dan voor mbo-verzorgenden. Ik weet ook niet waarom.”

“Soms doen mensen echt alsof we dom zijn”, zegt Pot. “Ja, iemand noemde me laatst een cursist”, zegt Van der Pijl. Pot zucht: “Zo onnodig. Wij leren ook voor een vak en we denken misschien niet als een hbo’er maar wij hebben onze eigen vaardigheden en dat lijkt me juist waardevol.” De anderen knikken. 

Hebben jullie verder nog wensen voor de toekomst?

“Ik hoop wel dat de aandacht voor het klimaat blijft”, zegt Veldman. “Ja, maar we moeten er ook niet in doorslaan”, aldus Van der Pijl.

Pot: “Ik wens vooral dat de overheid blijft nadenken over hoe we de mensen in de zorg of voor de klas kunnen houden. Ik denk dat het goed is als ze bedrijven stimuleren niet alleen maar te kijken naar een diploma, maar ook naar andere vaardigheden. En daarnaast moet je kijken naar wat mensen naar een functie trekt. Dat is niet alleen een goed salaris, maar bijvoorbeeld ook doorgroeimogelijkheden en waardering.”

Lees ook:

Een maatpak uit de fabriek, daar zijn nieuwe kleermakers voor nodig

Een maatpak, maar dan goedkoper. Dat kan door een fabriek in te schakelen. Een nieuwe mbo-opleiding in Hilversum leidt de kleermakers op die daarvoor nodig zijn.

Studentenhuizen laten mbo’ers buiten staan

Mbo’ers mogen nu dan wel studenten heten, in veel studentenhuizen zijn ze vanwege hun opleidingsniveau nog steeds niet welkom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden