Strafmaximum

Maximumstraf voor doodslag omhoog van 15 naar 25 jaar

Minister Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid).  Beeld ANP
Minister Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid).Beeld ANP

De maximumstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Het kabinet wil zo het verschil met de maximale gevangenisstraf voor moord (30 jaar) verkleinen, laat het ministerie van justitie en veiligheid weten.

ANP

In 2016 kondigde het toenmalige kabinet al aan de maximale straf voor doodstraf te willen verhogen. De maximumstraf voor doodslag is sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht niet gewijzigd.

"De straf doet nu geen recht aan de ernst van het misdrijf", aldus een verklaring van ministers Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid) en Sander Dekker (rechtsbescherming). Het wetsvoorstel is donderdag in consultatie gegaan zodat mensen zich er over kunnen uitspreken.

Ook vanuit de rechtspraktijk is volgens de bewindslieden te horen dat het strafmaximum bij zeer ernstige gevallen als "knellend" wordt ervaren. Zo pleitte de rechtbank in Rotterdam voor een hogere maximumstraf bij doodslag na de uitspraak in de zaak-Hümeyra.

Verschil rechtgetrokken

De leiding van het Openbaar Ministerie (OM) liet begin dit jaar in deze krant eenzelfde geluid horen. Volgens OM-topman Gerrit van der Burg is het verschil met moord momenteel groot en moet dat "rechtgetrokken" worden.

Hij noemde het verschil met de strafmaat bij doodslag (in een opwelling) te groot. "Terwijl impulsdaden ook een sluitstuk kunnen zijn van een kwalijk patroon. ­Juridisch is dan misschien niet te bewijzen dat het om moord gaat, maar het zou goed zijn als dat verschil wat meer wordt rechtgetrokken."

Vorig jaar september liet het kabinet nog weten dat de maximale tijdelijke straf voor moord niet wordt verhoogd van 30 naar 40 jaar. Als ultieme straf is er ook levenslang, en volgens het kabinet is het gat tussen deze twee straffen niet te groot.

De maximale tijdelijke gevangenisstraf voor moord is in 2006 verhoogd van 20 naar 30 jaar. Toen is niet gekeken naar de maximale gevangenisstraf voor doodslag. De laatste jaren wordt door rechters zwaarder gestraft voor levensdelicten, blijkt uit onderzoek.

Lees ook:
De maximale straf voor doodslag moet omhoog, vindt OM-topman

Sinds de verhoging van de maximale straf voor moord naar dertig jaar is het verschil met de strafmaat voor doodslag wel erg groot, vindt het Openbaar Ministerie. Topman Gerrit van der Burg pleitte begin dit jaar al voor aanpassing.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden