Reportage

'Marokko verliezen? Man, daar moet ik even niet aan denken'

Hicham Nour voetbalt bij de Leidse club Roodenburg. 'Marokko moet vanmiddag kunnen winnen.' Beeld Werry Crone
Hicham Nour voetbalt bij de Leidse club Roodenburg. 'Marokko moet vanmiddag kunnen winnen.'Beeld Werry Crone

Hoe beleven jonge voetballers met een Marokkaanse achtergrond het WK voetbal? Bij Roodenburg zijn ze er klaar voor. 'Alleen jammer dat Nederland er niet bij is.'

Meindert van der Kaaij

Bij de Leidse voetbalclub Roodenburg wordt het WK voetbal net even anders beleefd dan bij veel andere clubs. Ongeveer drie van elke vier leden hebben in Marokko geboren ouders. De club leeft sinds de kwalificatie van Marokko, eind vorig jaar, in toenemende nervositeit naar het mondiale toernooi toe. In de kantine staat een groot scherm waarop vanmiddag de wedstrijd tegen Iran is te zien.

Roodenburg is een oer-Leidse club die bekende spelers als Wim Rijsbergen, Wout Holverda en Glenn Helder heeft voortgebracht. De club speelt in Leiden-Noord en is met de veranderde bevolkingssamenstelling van de wijk meegekleurd. Bij Roodenburg spelen ook kinderen van onder andere Eritrese, Somalische en Syrische komaf.

Abdel (13)

"Toen Marokko in november vorig jaar van Ivoorkust won, was het bij ons in de straat groot feest. Geen vuurwerk, maar we waren wel blij. Mensen kwamen op straat, zo gezellig.

Mijn favoriete speler is Hakim Ziyech van Ajax. Hij is snel en kan alles met de bal. Maar andere spelers zijn natuurlijk ook goed. Dus ik geef Marokko best een goede kans om door te komen. Ze zitten in een poule met Portugal, Spanje en Iran, dat zal niet meevallen. Ik heb ze kort geleden tegen Slowakije zien spelen, man, ze waren echt goed. Met een beetje geluk komen ze ver.

Dat Marokko nu meedoet met zo'n belangrijk toernooi maakt me heel trots. Ik denk dat Marokko daardoor meer respect krijgt in de voetbalwereld. Dat is fijn."

Hicham (15)

"Dat Marokko het WK heeft gehaald is überhaupt al geweldig natuurlijk. Wie had dat gedacht? Alleen jammer dat Nederland er niet bij is. Ik heb vertrouwen in Marokko, maar het zal moeilijk worden. Ze zitten in een lastige poule. Vanmiddag moeten ze van Iran kunnen winnen. Als ze verliezen? Man, daar moet ik even niet aan denken.

Het toeval wil dat de wedstrijd samenvalt met het Suikerfeest, het einde van de ramadan. Ik weet dus nog niet of ik de wedstrijd hier bij Roodenburg ga kijken of thuis bij mijn ouders. We krijgen familie op bezoek en het lijkt me leuk om met hen te kijken. Iedereen is dan blij en uitgelaten. Als Marokko wint, hebben we twee redenen om feest te vieren."

Mohammed(14)

"Ik ben erg trots dat Marokko meedoet met zo'n belangrijk toernooi. Alleen de allerbesten doen mee. Voor mezelf put er ik er niet per se meer zelfvertrouwen uit. Het geeft me een goed gevoel, ik word er vrolijk van. Ik vind de deelname een mooie beloning voor alle inspanningen van afgelopen jaren.

Ik vind het ook jammer dat Nederland dit keer niet meedoet, want daar kijk ik ook graag naar. Het voordeel is wel dat ik nu niet hoef te kiezen. Ik kan gewoon voor Marokko zijn, zonder die tweestrijd.

Voor de wedstrijd tegen Iran ben ik niet erg nerveus. Tegen dat team maken we een goede kans. Maar Spanje is een ander verhaal. Daar gaan we veel geluk nodig hebben om te winnen. Maar ik hoorde net dat de coach van Spanje is ontslagen. Dat kan de zaak veranderen.”

Lees ook:

Dankzij Ziyech en co zien sommigen in Marokko een surrogaat Oranje

Er lijkt een golf van Marokkoliefde door het land te trekken, schrijft columnist Stevo Akkerman. Of is dat overdreven?

Rutger Castricum is de olifant in de Marokkaanse porseleinkast

Powned-jongen Rutger Castricum zit in ‘Marokko op 1’ opeens bij een Khalid en Faisal op de bank wanneer zij het team van Marokko aanmoedigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden