Uitspraak

‘Markermeerdijken in Noord-Holland mogen worden versterkt’

Een deel van de dijk bij Uitdam. Beeld Olaf Kraak
Een deel van de dijk bij Uitdam.Beeld Olaf Kraak
Redactie

De Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam mogen worden versterkt. Dat bepaalde de Raad van State woensdag. Die vindt de dijkversterkingen nodig omdat de dijken "niet meer aan de normen voor waterveiligheid voldoen, terwijl in het achterland zo'n 1,2 miljoen mensen wonen".

De Markermeerdijk bij Uitdam is onderdeel van een ingrijpend project van dijkherstel. Tussen Hoorn en Durgerdam moet 33 kilometer Markermeerdijk worden versterkt. De waterkering is niet stabiel genoeg om 1,2 miljoen Noord-Hollanders achter de dijk te beschermen. De Markeermeerdijk werd al in 2006 afgekeurd.

Veel bewoners van het gebied maken zich grote zorgen over de plannen. Zij zijn bang voor schade aan het landschap en de cultuurhistorisch waardevolle dijken.

De Afdeling bestuursrechtspraak vindt de eventuele gevolgen van de dijkversterkingen voor de natuurgebieden aanvaardbaar. In een speciale beoordeling zijn die gevolgen inzichtelijk gemaakt, zo is er bijvoorbeeld ingegaan op de toename van stikstof, dat effect kan hebben op de natuur.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Lees ook:
‘Deltacommissaris: de dijk bij Uitdam mag blijven’

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelde eerder een verplaatsing van de Markermeerdijk bij Uitdam voor. Maar toen bleek adviseerde deltacommissaris Wim Kuijken al dat de dijk ook kan worden versterkt zonder dat het unieke karakter van het gebied wordt aangetast.

‘Bang voor de dijkversterking’

Tweeduizend omwonenden van de dijk tussen Amsterdam en Hoorn spraken zich in een petitie uit tegen versterking van die zeewering. Ze boden de Tweede Kamer een handtekeningenlijst aan, mét een alternatief.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden