Nederlandse Spoorwegen

Marjan Rintel wordt de eerste vrouwelijke baas van NS

Marjan Rintel (R) en Roger van Boxtel (L) in februari tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Nederlandse Spoorwegen.  Beeld ANP
Marjan Rintel (R) en Roger van Boxtel (L) in februari tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Nederlandse Spoorwegen.Beeld ANP

De Nederlandse Spoorwegen krijgen een topvrouw, de operationeel directeur Marjan Rintel wordt de nieuwe president-directeur van de NS.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in Marjan Rintel een nieuwe president-directeur gevonden. Ze volgt per 1 oktober Roger van Boxtel op als topbestuurder van de spoorvervoerder. Rintel (53), die als eerste vrouw de NS gaat leiden, was eerst directeur reizigers bij de NS en is nu nog operationeel directeur bij het bedrijf, en heeft daarbij 14.000 medewerkers onder zich.

Rintel zal aantreden op een moeilijk moment voor de NS. Door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus, waarbij nog altijd veel werknemers thuis blijven werken, vervoert het openbaar vervoersbedrijf veel minder passagiers. In een eerdere schatting gaf de NS te kennen dat het aantal treinreizigers pas in 2025 weer terug zal zijn op het oude niveau.

Aanmeldservice

De NS is nog bezig met het testen van een aanmeldservice. Reizigers krijgen dan vooraf te zien welke trein druk is en welke niet. De NS kan met de informatie de treinencapaciteit aanpassen. Een eerste test waaraan de afgelopen vijf weken zo’n 5000 reizigers aan hebben deelgenomen, was overwegend positief. De NS wil ook onderzoeken of het mogelijk is om fietsen in de trein weer toe te staan, wanneer deze worden aangemeld.

Rintel werkte bij Schiphol voordat ze eind 2014 de overstap naar het spoor maakte. De geboren Rotterdamse ziet haar baan als ‘topsport’, zei ze in een eerder groot artikel in Trouw over de topvrouw. Toch is het prima te combineren met het gezinsleven − ze heeft twee kinderen − omdat ze goed kan plannen. Strak organiseren is iets dat Rintel haar hele leven al doet. Als puber zei ze een keer tegen een vriend die onverwacht langskwam: ‘Gezellig, maar tot half vier, want daarna moet ik aan mijn huiswerk’.

‘Tot in de haarvaten’

Gerard van de Aast, voorzitter van de raad van commissarissen van NS, noemt het een voordeel dat Rintel als aanstaande topbestuurder de NS “tot in de haarvaten” kent. Collega’s en oud-collega’s typeren Rintel als een vrouw die weet wat ze wil en doorbijt. Gesprekken met haar medewerkers vindt ze belangrijk, daar maakt ze ook tijd voor. Rintel ziet af van het bonusgedeelte van haar salaris, iets wat ze in haar eerdere functie ook al deed. Ook andere leden van de raad van bestuur doen vrijwillig afstand van hun variabele beloningen.

Over Van Boxtel was bekend dat zijn termijn als topman van de NS in augustus zou aflopen, na een verlenging van zijn aanstelling met één jaar. Volgens de NS is onder zijn leiding de rust in de leiding van het bedrijf teruggekeerd. De voormalige D66-politicus trad in de zomer van 2015 aan nadat Timo Huges als president-directeur het veld moest ruimen wegens onrust over een aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Weer meer met de trein

NS-topman Roger van Boxtel zei afgelopen maandag te verwachten dat het Outbreak Management Team (OMT) binnenkort het advies zal geven dat er weer meer met de trein gereisd kan worden. “We gaan die kant op”, zei hij in het Radio 1-programma ‘Spraakmakers’. “Ik hoop echt dat we vanaf volgende week het signaal krijgen dat u weer vertrouwd met de trein kunt.”

De volksgezondheid blijft leidend, maar de president-directeur ziet steeds meer ruimte om te reizen. De NS trekt volgens Van Boxtel “alles uit de kast” om de reiziger veilig te vervoeren. “We installeren ventilatie in treinen die gelijk is aan die in vliegtuigen.” Ook roept hij reizigers op om de reeds genomen voorzorgsmaatregelen − zoals afstand houden en het dragen van een mondkapje sinds 1 juni − te blijven respecteren. Tot nu toe wordt opgeroepen om alleen voor noodzakelijke reizen op pad te gaan.

Lees ook:

NS-directrice Marjan Rintel schuift wekelijks aan bij de machinisten, conducteurs en schoonmakers

Als het treinverkeer in het honderd loopt, wordt Marjan Rintel, directeur Operatie bij de NS, daarop aangekeken. Trouw ging een dag op stap met deze topbestuurder die haar sporen verdiende in de luchtvaart.

NS-topman Roger van Boxtel: ‘Je vindt de NS zo goed als je laatste reis’

Afgelopen maart interviewde Trouw Roger van Boxten in de rubriek ‘Ik heb een droom’. “Mijn leukste eigenschap is, denk ik, dat ik altijd nieuwsgierig ben naar de toekomst.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden