Jubliea

Marja en Piet van der Ven vieren hun zestigjarig huwelijk. Zoals velen tegenwoordig.

Burgemeester Jan Heijkoop van Hendrik-Ido-Ambacht komt Marja en Piet van der Ven feliciteren met hun diamanten huwelijk. Beeld Inge Van Mill
Burgemeester Jan Heijkoop van Hendrik-Ido-Ambacht komt Marja en Piet van der Ven feliciteren met hun diamanten huwelijk.Beeld Inge Van Mill

Babyboomers mogen dan vaak scheiden, de generatie daarvoor blijft vaak bij elkaar. En zo zorgt de vergrijzing voor een nieuwe trend: steeds meer robijnen, gouden en diamanten huwelijken. Marja (83) en Piet (83) van der Ven vieren hun zestigjarig huwelijk.

Iffet Subaşı

Drie jaar hebben Piet en Marja stiekem een relatie als de ouders van Piet hun 25-jarig huwelijk vieren. Die dag neemt Piet zijn geliefde voor het eerst mee thuis. Maar al is er een feest aan de gang, blij is vrijwel niemand met haar komst. Want Piet komt uit een gereformeerd gezin en Marja is hervormd.

Na vijf jaar verkering wordt Marja zwanger van dochter Fieke en het stel moet wel trouwen. “Oo ooo,” zucht Marja als ze denkt aan die tijd. “Maar ik schaam me niet,” zegt ze. “Een van de mooiste herinneringen uit ons huwelijk, hè Piet?” vraagt Marja. “Jongeren van nu gaan met elkaar op vakantie en slapen samen. Wij mochten dat niet maar zochten toch naar manieren om hét wel te doen. En dat liep uit de hand...” Of ze ook waren getrouwd als Marja niet zwanger was? “Absoluut,” zegt Piet stellig.

Heel veel bossen bloemen

Gisteren vierden Piet en Marja – beiden 83 jaar oud – hun diamanten huwelijk. En het echtpaar is geen uitzondering. De laatste decennia trouwen weliswaar steeds minder mensen, maar dat was vroeger anders. En nu ‘we’ steeds ouder worden, neemt het aantal langdurige huwelijken toe, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er zijn voor het eerst meer echtparen vijftig jaar getrouwd (52.939) dan veertig jaar (50.090). Ruim dertienduizend echtparen vierden vorig jaar, net als Piet en Marja gisteren, hun zestigjarige huwelijk.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Dus staat huize Van der Ven deze week vol met bossen bloemen. Ook de burgemeester is op de koffie geweest. Zijn cadeau: nog een bos bloemen. Piet van der Ven geniet van zijn pasgeboren achterkleinkind die op zijn schoot ligt. Het koppel heeft vier kinderen, negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. “Mijn vader is een echt familiemens, met zo een groot hart,” zegt Fieke.

Marja en Piet van der Ven kennen elkaar van het kunstschaatsen. “Hij kwam er altijd met zijn vrienden. Ik heb altijd wel gedacht, wat een knappe man, maar voor de rest sloeg de vonk niet over, eerlijk gezegd. Wij zijn naar elkaar toe gegroeid, dat is bijzonder”, zegt Marja blozend. Piet is het roerend met zijn echtgenote eens.

Toen Piet vijf jaar geleden geopereerd werd aan keelkanker hebben Marja en hij zonder het van elkaar te weten, gedacht aan dezelfde tekst uit het Liedboek. Marja pakt het boek uit de kast om er toch weer naar te kijken: “Ga met God en Hij zal met je zijn, jou nabij op al je wegen, met zijn raad en troost en zegen. Ga met God en Hij zal met je zijn.” Ze vegen beiden een traantje weg.

Het geheim van een goed en gezond huwelijk is simpel, zegt Piet: je begint elke dag opnieuw. Hij voegt daar een citaat uit de Bijbel toe: “Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.” Je hoeft maar één dag tegelijk, geen zorgen voor morgen.

Lees ook:

Samenwonen geen garantie voor een gelukkig huwelijk

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt het een goed idee dat stellen eerst gaan samenwonen voordat ze de stap naar een huwelijk zetten, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden