Coronabedreigingen

Marion Koopmans kan niet naar Oerol vanwege bedreigingen

Marion Koopmans eerder tijdens de lancering van een pandemie-onderzoekscentrum aan het Erasmus MC. Beeld ANP
Marion Koopmans eerder tijdens de lancering van een pandemie-onderzoekscentrum aan het Erasmus MC.Beeld ANP

Viroloog Marion Koopmans kan door bedreigingen niet te gast zijn in het tv-programma Opium op Oerol, tijdens het theaterfestival op Terschelling.

Marten van de Wier

Koopmans zou morgen een theatervoorstelling bezoeken waarin de wetenschap een grote rol speelt, en daarover ’s avonds in het programma in gesprek gaan. AvroTros heeft samen met de politie besloten dat dat niet door kan gaan vanwege ‘de actuele dreiging rondom haar persoon’. Dat zegt woordvoerder Eric Dekker van de omroep.

Koopmans ontvangt al lange tijd bedreigingen vanwege haar rol als prominent expert in de coronapandemie. Vanwege de ‘open structuur van het eiland’ en de ‘vele duizenden bezoekers’ is het niet mogelijk het bezoek van Koopmans toch door te laten gaan met extra beveiliging, zo zegt Dekker. “Dat vinden we heel erg. Maar de veiligheid van de gast valt onder onze verantwoordelijkheid.” Dekker kan niet ingaan op de aard van de bedreigingen. Ook de politie geeft geen commentaar.

Koopmans zelf twitterde gisterochtend over het afgezegde bezoek. “Wetenschapper 2.0”, meldt ze, met vier boze gezichtjes erachter.

Volgens AvroTros is Koopmans boos en teleurgesteld, en had ze het bezoek het liefst doorgezet. Koopmans was maandagochtend niet telefonisch bereikbaar.

Bedreigingen aan het adres van coronawetenschappers vormen nog altijd een groot probleem, zo maakten Koopmans en haar collega Marc Bonten vorige week al duidelijk. Ze publiceerden een open brief in de Volkskrant, waarin ze media en parlementariërs opriepen zich te verzetten tegen ‘ondermijning’ van de wetenschap. Door ‘ophitsing’ op sociale media en door Tweede Kamerleden was voor sommige wetenschappers persoonsbeveiliging nodig, zo schreven ze. Bovendien werden mensen verkeerd geïnformeerd over corona, wat volgens hen tijdens de pandemie levens heeft gekost.

Een derde prominente coronawetenschapper, Jaap van Dissel van het RIVM, maakte vrijdag gebruik van zijn spreekrecht in een zaak tegen twee complotdenkers. Een RIVM-vertegenwoordiger maakte duidelijk dat hun beschuldigingen hadden geleid tot een enorme toename van doodsbedreigingen, die Van Dissels leven volledig op zijn kop hebben gezet.

Lees ook:

Marc Bonten waarschuwt voor ondermijning van de wetenschap: ‘Iedereen kan zelf bedenken over wie het gaat’

OMT-voorzitter Jaap van Dissel werd door een Forum voor Democratie-Kamerlid voor ‘corrupt’ uitgemaakt. Het was voor Marc Bonten en honderden andere onderzoekers de druppel: de wetenschap wordt ondermijnd, stellen zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden