Nabil B.

Marengo-proces: ondanks stevige ondervragingen laat kroongetuige zich niet van de wijs brengen

Zwaarbewapende agenten bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam, tijdens aan de tweede inleidende zitting in het Marengo-proces. Beeld EPA
Zwaarbewapende agenten bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam, tijdens aan de tweede inleidende zitting in het Marengo-proces.Beeld EPA

Op dag twee van de inhoudelijke behandeling van het strafproces Marengo werd kroongetuige Nabil B. stevig aan de tand gevoeld.

Een enkele keer beriep hij zich op zijn verschoningsrecht. Maar op het gros van de kritische vragen die op hem werden afgevuurd, gaf kroongetuige Nabil B. antwoord. Pakweg vijf uur lang probeerde hij het karakter van de vermeende criminele organisatie van hoofdverdachte Ridouan T. te verduidelijken. Sommige groepsleden handelden volgens hem in drugs, terwijl anderen betrokken waren bij liquidaties. Zijn eigen rol omschreef B. als ‘algemeen medewerker’. Hij zou onder meer een opslagplek voor wapens hebben geregeld.

In de Bunker, de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam Nieuw-West, werd het strafproces Marengo woensdag hervat. De rechtbank kreeg de kans kroongetuige B. te horen. Samen met ontsleutelde chatberichten vormen de zogeheten ‘kluisverklaringen’ die hij heeft afgelegd het belangrijkste bewijs tegen de verdachten die terechtstaan in het monsterproces. De in totaal zeventien mannen, onder wie ook B. zelf, zijn volgens justitie onder meer betrokken bij een reeks moorden en pogingen daartoe.

De rechtbank probeerde vooral te achterhalen waar de door B. verstrekte informatie vandaan komt. Hoeveel weet de kroongetuige uit eigen ervaring over de onderwereld? En wat heeft hij van horen zeggen, via vrienden of de media? Soms combineerde hij kennis, erkende B. Als hij vergelijkbare verhalen vernam van meerdere bronnen, waaronder ook de krant, nam hij het voor waar aan. “Dan is één plus één wel twee.”

Hoofdverdachte wil kroongetuige beter kunnen zien

Ook zijn medeverdachten diende B. van repliek. “Ik wil meneer T. niet ontwijken”, reageerde hij rustig op klachten van de hoofdverdachte dat hij de kroongetuige nauwelijks kon zien zitten in afgeschermde getuigencabine. “Het enige dat ik zie is zijn neus”, zei sleutelfiguur T. tegen de rechter. “Die wordt steeds langer als hij praat.”

Net als verdachte Mohamed R., de voormalige boezemvriend van de kroongetuige en broer van medeverdachten Saïd en Zaki R., ging hoofdverdachte T. woensdag flink tekeer tegen B. Met zijn vragen probeerde hij de betrouwbaarheid van de kroongetuige te ondermijnen. Volgens de verdediging is B. namelijk een oplichter, en niet de drugsdealer die hij zegt te zijn geweest binnen de organisatie die terechtstaat in Marengo.

‘Geen actieve herinnering’

“Wat is jouw definitie van iemand kennen?”, vroeg Ridouan T. aan B. “Hebben wij elkaar wel eens ontmoet?” Volgens de kroongetuige hebben de twee samen gegeten en gedronken, heeft hij zelfs de hand van T.’s zus geschud. Maar de hoofdverdachte bleef verwoed volhouden dat die beweringen kul zijn. Justitie vroeg hem of hij dan wel eens had geschaakt met B. “Zoals Mark Rutte het zei: ‘daar heb ik geen actieve herinnering aan.’”

Vrijdag gaat het proces verder en mogen hoofdverdachte T. en zijn advocaat Inez Weski de kroongetuige ondervragen.

Lees ook:

Monsterproces Marengo van start: T. had ‘vooralsnog niks te melden’

Drie jaar geleden begon de zaak met twee verdachten en een klein dossier. Inmiddels is Marengo een monsterproces. Maandag begon de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de vermeende criminele organisatie van hoofdverdachte Ridouan T.

‘Het Marengo-proces gaat over liquidaties, maar ook over de verdediging van de rechtsstaat’

De emoties liepen hoog op tijdens de zittingen van het Marengo-proces. In de liquidatiezaak staan het OM en de advocaten van de verdachten lijnrecht tegenover elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden