Etnisch profileren

Marechaussee laat etniciteit geen rol meer spelen bij controles

De marechaussee aan het werk op Schiphol. Beeld ANP
De marechaussee aan het werk op Schiphol.Beeld ANP

De Koninklijke Marechaussee zal etniciteit geen rol meer laten spelen bij haar (grens)controles. In september oordeelde de rechter nog dat ze daar wel naar mag kijken, zolang dat maar in samenhang met andere kenmerken gebeurt.

Redactie Trouw

Maar de marechaussee is van gedachten veranderd over haar eigen beleid. ‘Het leidende uitgangspunt’ is dat de ze geen gebruik wil maken ‘van etniciteit als indicator binnen profielen of selectiebeslissingen, binnen de toezichtstaken’, staat in een stuk dat de organisatie vrijdag publiceerde. De organisatie wil etnische kenmerken van personen niet meer laten meewegen bij bijvoorbeeld grenscontroles.

Twee maanden geleden spanden maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International en Radar een rechtszaak aan om etnisch profileren aan de grens te stoppen. De organisaties deden dat samen met enkele burgers, onder wie Mpanzu Bamenga, oud-gemeenteraadslid voor D66 in Eindhoven. Hij werd in 2018 op Eindhoven Airport als één van de weinigen uit de rij gehaald. De rechtbank van Den Haag oordeelde dat de werkwijze van de marechaussee niet discriminerend is.

Maar de marechaussee wil ook naar maatschappelijk draagvlak kijken, zegt ze nu. En dus past ze haar werkwijze aan bij ‘die activiteiten waarbij mogelijk sprake is of kan zijn van het gebruik van etnische kenmerken en waarbij rekening wordt gehouden met de legaliteit en de legitimiteit’, schrijft de organisatie.

Woensdag laat de Tweede Kamer zich bijpraten door organisaties over etnisch profileren. Aan dat gesprek doet ook de marechaussee mee.

Lees ook:

Rapporteur Raad van Europa noemt Nederlandse uitspraak over etnisch profileren ‘reden tot serieuze bezorgdheid’

De algemeen rapporteur voor de bestrijding van racisme van de Raad van Europa is bezorgd over de uitspraak van de Nederlandse rechter over etnisch profileren aan de grens. Dat schrijft hij aan demissionair ministers Grapperhaus en Ollongren.

Criminoloog Marijke Drogt: Laten we niet doen alsof er nooit iets misgaat met etnisch profileren bij de politie

Criminoloog Marijke Drogt is een van de waarnemers bij de proef met preventief fouilleren in Amsterdam. ‘Ik ben geen activist, maar wel kritisch.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden