Nieuws Marco Kroon

Marco Kroon doet aangifte tegen drie agenten wegens mishandeling tijdens carnaval

Beeld Trouw

Militair Marco Kroon heeft blijvend letsel aan zijn hand opgelopen tijdens zijn aanhouding tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart dit jaar. Hij heeft aangifte gedaan tegen drie agenten wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel. 

Het letsel van Kroon is ontstaan door de hardhandige manier waarop agenten met zijn handboeien zijn omgegaan, waardoor zijn botvlies beschadigd is geraakt. Dat bracht zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag naar voren bij de militaire politierechter in Arnhem, waar Kroon zich moet verantwoorden voor wildplassen en vermeend wangedrag toen de politie hem daarop aansprak. 

Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van mishandeling van een agent met een kopstoot, schennispleging omdat hij met zijn geslachtsdeel zwaaide en belediging van agenten door zijn middelvinger omhoog te steken.

Zijn advocaat zei daarover dat beelden die zijn gemaakt van de aanhouding van de drager van de Militaire Willemsorde niet stroken met de verklaringen die de agenten erover hebben afgelegd. Er zijn tegenstrijdigheden, ook over de kopstoot die Kroon al dan niet heeft gegeven. Het gaat om een zijdelingse beweging van zijn hoofd en dat is volgens de advocaat anders te duiden. Er moet volgens Knoops meer onderzoek worden gedaan.

De kwestie is volgens hem zo complex dat het proces beter kan worden behandeld door drie rechters in plaats van één politierechter. “Het gaat om méér dan een wildplaszaak. Het gaat ook over de rechtmatigheid van overheidsoptreden”, aldus Knoops. Het OM verzet zich niet tegen uitstel, maar vindt dat de zaak bij de politierechter kan blijven. Ook vindt de aanklager dat de aangifte geen onderdeel is van deze zaak, omdat het om andere agenten gaat dan degenen die hem aanhielden.

De strafzaak is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. In de tussentijd wordt nader onderzoek gedaan, waar de verdediging om heeft gevraagd. Het gaat onder meer om de duiding van beelden van een vermeende kopstoot. Beelden die de politie zelf maakte met een bodycam moeten ook opnieuw worden bekeken en onderzocht, bepaalde de politierechter.

Ook de vrouw van Kroon zal worden gehoord als getuige. Zij heeft met haar mobieltje opnamen gemaakt van de gebeurtenis. De rechter spreekt van nalatigheid dat dit nog niet is gebeurd. Daarnaast wordt de aangifte van Kroon zelf tegen agenten meegenomen in het proces.

Lees ook:
Marco Kroon wordt vervolgd voor wangedrag en mag zijn uniform voorlopig niet dragen
De gedecoreerde Marco Kroon mag zijn Militaire Willemsorde voorlopig niet dragen. Het ministerie van defensie heeft Kroon geschorst nu hij wordt vervolgd voor een gewelddadig incident tijdens het carnaval

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden