Tweeling

Man uit Drenthe veroordeeld door uniek DNA-onderzoek

De 28-jarige Rick K. uit Zuidlaren stond terecht voor het verkrachten van een 76-jarige wandelaarster op 6 juli 2019 in een natuurgebied bij Schipborg. Hij ontkende en wees zijn eeneiige tweelingbroer aan als mogelijke dader. Beeld ANP
De 28-jarige Rick K. uit Zuidlaren stond terecht voor het verkrachten van een 76-jarige wandelaarster op 6 juli 2019 in een natuurgebied bij Schipborg. Hij ontkende en wees zijn eeneiige tweelingbroer aan als mogelijke dader.Beeld ANP

Na een uniek DNA-onderzoek staat het voor de rechtbank in Assen vast: het was Rick K. en niet zijn tweelingbroer die in 2019 een 76-jarige vrouw verkrachtte.

Jos Smit

De rechtbank veroordeelde K. tot een celstraf van 45 maanden. Na de verkrachting op de Drentse hei werd DNA-materiaal gevonden. Het was een match voor Rick en zijn eeneiige tweelingbroer Mike.

Bijna identiek DNA

Bij eeneiige tweelingen is het DNA nagenoeg identiek. Mike hield vol dat zijn broer de schuldige is. Daarom volgde een voor Nederland uniek DNA-onderzoek. Bij een regulier DNA-onderzoek wordt gekeken naar 23 punten. Bij eeneiige tweelingen zijn deze identiek.

Daarom kreeg het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opdracht om het DNA van Rick en zijn broer Mike uitvoerig in kaart te brengen. Uit het onderzoek kwamen vijf bruikbare verschillen aan het licht. Volgens het NFI is het daardoor een miljard keer zo waarschijnlijk dat Rick de misdaad heeft gepleegd. De rechtbank hecht veel waarde aan het onderzoek, zo bleek bij de uitspraak.

Hogere straf

De rechter heeft zich echter niet alleen op het NFI-onderzoek gebaseerd. Ook uit telefoongegevens van K. blijkt dat hij de dader is. Verder werd zijn alibi door zijn vrienden ontkracht.

De straf valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die had drie jaar celstraf geëist. Voor de rechter speelde de hoge leeftijd van het slachtoffer mee in die zwaardere straf. Ook neemt de rechter het K. kwalijk dat hij de beschuldiging steevast bleef ontkennen en zijn broer de schuld in de schoenen probeerde te schuiven.

K. stond niet alleen terecht voor de verkrachting. Hij is ook schuldig aan het mishandelen van zijn vriendin in 2018 en 2019. Hij is verstandelijk beperkt en is daarom licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Lees ook:
Uniek: het NFI onderzocht het DNA van een eeneiige tweeling in een strafzaak


In 2019 werd een bejaarde vrouw verkracht op de Drentse hei. DNA dat op haar kleding werd gevonden, matchte met het profiel van Rick K. Maar er was nog een treffer: het celmateriaal van Ricks tweelingbroer Mike.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden