Intimidatie

Man die met fakkel bij woning Sigrid Kaag werd opgepakt, zit nog steeds vast

Sigrid Kaag (D66). Beeld ANP
Sigrid Kaag (D66).Beeld ANP

De 29-jarige Amsterdammer die woensdagavond werd aangehouden nadat hij zich met een brandende fakkel had gemeld bij het huis van D66-leider en beoogd minister van Financiën Sigrid Kaag, zit donderdagochtend nog vast.

ANP/Redactie

Hij is aangehouden “vanwege de intimiderende en bedreigende situatie daar”, aldus een politiewoordvoerster. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De man, die luistert naar de naam Max, schreeuwde voor de deur van de politicus complotleuzen en belde bij haar aan, zo is te zien op beelden op sociale media die ook werden gelivestreamd. Die beelden werden gefilmd door een vrouw. “Gisteren is ervoor gekozen de filmster niet aan te houden”, aldus de woordvoerster. Of daar nog verandering in komt, kon zij donderdagochtend nog niet zeggen. Beelden die de man via een ruit in de woning van Kaag maakte, zijn veiliggesteld.

De Amsterdammer werd volgens verschillende media vorige maand ook opgepakt. Toen ging hij langs bij de woning van demissionair minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) in Rotterdam. De politie kon nog niet bevestigen dat het om dezelfde man gaat. Wel meldt zij dat de man het afgelopen jaar meerdere keren is aangehouden voor verschillende strafbare feiten.

Kaag: Bedreigend en angstaanjagend

Kaag heeft aangifte gedaan, net als De Jonge eerder deed. Ze spreekt in een tweet van een “absurde en angstaanjagende gebeurtenissen” en laat weten dat haar gezin het “bedreigend en angstig” vond dat er woensdagavond mensen bij haar voor de deur stonden met een fakkel.

Ze verzet zich in de tweet tegen de verharde toon en dreigementen waar meer politici mee te maken krijgen. “De stelselmatige bedreiging van politici ondermijnt de rechtsstaat en de democratie”, schrijft Kaag in haar verklaring. “Dat maakt dat wij allen, maar dan ook allen, een rol en verantwoordelijkheid hebben. We kunnen het niet in stilte laten passeren.” Volgens haar is er “werk aan de winkel”, al zegt ze niet waar volgens haar een oplossing gevonden kan worden.

Kaag heeft in haar verklaring ook kritiek op “wie denkt deze bedreigingen te moeten aanjagen”, zonder daarbij namen te noemen. “Gisteravond laat nogmaals zien dat woorden leiden tot acties. Wees voorzichtig met het woord, met elkaar, en wees zuinig op onze democratie.

‘Hij is een einzelgänger’

Hoewel Nederland in Verzet woensdag diverse fakkeltochten organiseerde in het land, was deze actie volgens voorman Michel Reijinga “zeker niet” een initiatief van zijn groepering. “Ik ken hem wel, hij is een einzelgänger. Toen ik het las, dacht ik: zou het Max zijn? Hij is net even wat extremer en aparter dan de rest.” Reijinga zegt de actie bij het huis van Kaag niet te steunen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die verantwoordelijk is voor de beveiliging van Kaag, wil niet ingaan op vragen over haar veiligheidssituatie. Wel laat een woordvoerder weten dat er altijd maatregelen getroffen worden die “op basis van het dreigingsbeeld passend zijn”.

Hoewel de beveiliging van mensen en gebouwen normaal gesproken aan de lokale autoriteiten is, valt de bescherming van mensen die “een bijzondere functie hebben in onze democratische rechtsorde” onder het zogenoemde rijksdomein. Dat geldt in ieder geval voor landelijke politici zoals Kaag. Ook de mensen die in beeld zijn voor het nieuwe kabinet Rutte IV vallen onder de verantwoordelijkheid van de landelijke overheid, laat de NCTV weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden