Rechtszaak

Mallorcazaak blijft ook na eerste openbare zitting in nevelen gehuld

Rechtbanktekening van verdachten Kaan B., Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S., tijdens de eerste openbare zitting over de dodelijke mishandeling van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen.  Beeld ANP /  ANP
Rechtbanktekening van verdachten Kaan B., Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S., tijdens de eerste openbare zitting over de dodelijke mishandeling van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen.Beeld ANP / ANP

Wie deelde de fatale trap uit waardoor de 27-jarige Carlo Heuvelman vorige zomer overleed?

Marco Visser

Getuigen zagen hoe Carlo Heuvelman werd vastgehouden, klappen kreeg, achterover viel, met zijn hoofd hard op de straat. Sommige getuigen zagen hem afwerende gebaren maken toen hij op de grond lag en werd geschopt en geslagen. Andere getuigen zeiden dat hij direct buiten bewustzijn was. Vijf jongens zouden hem hebben belaagd, drie gingen door toen hij op de grond lag.

Dit alles gebeurde in de nacht van 13 op 14 juli 2021 op een drukke boulevard op Mallorca. Onder de bezoekers veel Nederlanders, onder wie de negen Hilversumse jongens, allemaal rond de 19 en 20 jaar, die dinsdag terecht staan in de rechtbank Lelystad.

Eerder al ruzie

In de nacht dat Heuvelman zo zwaar werd mishandeld dat hij overleed, hadden de jongens eerder al ruzie gekregen met een ander groepje Nederlanders. Ook daarbij waren flinke klappen uitgedeeld. De groep waartoe Carlo Heuvelman behoorde, zat toen in een ander café, een stukje verderop.

Binnen de groep van Heuvelman ontstond onenigheid over de rekening die ze moesten betalen. Ergens is die mot binnen de groep omgeslagen in ruzie met de groep Hilversummers die passeerden. Volgens getuigen zou een van de Hilversumse jongens, Sanil B., zijn uitgescholden en bespuugd. In de vechtpartij die toen ontstond, werden twee personen zwaar mishandeld. Naast Heuvelman was dat Javier G., die ook op de grond belandde en daarna nog werd geschopt. Hij liep verschillende verwondingen op.

Wie heeft de dodelijke schop uitgedeeld. Wie waren de drie jongens die op Heuvelman insloegen en trapten?

Drie hoofdverdachten

Volgens het openbaar Ministerie waren het Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19). Zij worden verdacht van doodslag. Maar getuigenverklaringen zijn niet duidelijk. En de verdachten zelf ontkennen dat zij Heuvelman hebben geschopt. Beelden zijn er niet. Wel van de andere vechtpartijen waar de Hilversummers bij betrokken waren, maar niet van het incident met Heuvelman. Op de camerabeelden die werden getoond in de zaal, was te zien hoe Heuvelman al op de grond lag, met twee jonge vrouwen geknield naast hem.

Zonder duidelijke getuigenverklaringen en ontkennende verdachten is er nog altijd DNA dat als bewijs kan dienen. Sanil B. had DNA-sporen van Heuvelman op zijn schoen, blijkt uit onderzoek van het Nederland Forensisch Instituut (NFI). Dat werd hem verteld op het politiebureau. Toen hij daar een luchtje mocht scheppen, zei hij ontdaan tegen een undercover-agent die contact maakte dat hij niet begreep hoe dat DNA op zijn schoen kwam. B. had wel gevochten, zei hij, maar niet met Heuvelman.

De advocaat van B. liet door het Forensisch Laboratorium voor DNA-Onderzoek (FLDO) een tegenonderzoek uitvoeren naar het DNA-bewijs. De deskundigen van het FLDO vonden geen aanwijzing dat B. Heuvelman had geschopt. Oftewel: ook DNA-sporen geven geen uitsluitsel.

Niemand iets gezien?

“Niemand van jullie heeft iets gezien of gehoord”, zei een van de rechters tegen de verdachten. “Dat is pijnlijk voor de nabestaanden. Zij hebben een zoon of een vriend die nooit meer thuiskomt. Wees een vent en vertel wat er echt is gebeurd.”

Deze week zal de rechter de zaken van alle verdachten een voor een behandelen. Kaan B. en Daan van S. kwamen dinsdag al aan de beurt. Zij verklaarden beiden dat zij onbedoeld in de vechtpartij zijn beland.

Hoofdverdachte Mees T. is inmiddels weer vastgezet wegens het schenden van de voorwaarden die hem werden opgelegd bij de schorsing van zijn voorarrest. Hij kwam in januari op vrije voeten. Nadien gebruikte hij onder meer drugs en ging hij afgelopen zomer tegen het advies van de reclassering in met vrienden op vakantie.

Lees ook:

Potentieel cruciale getuige fatale mishandeling Mallorca terecht

De mogelijk ‘cruciale getuige’ van de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op het Spaanse eiland Mallorca heeft zich gemeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden