Den Haag

Malieveld begint vol te stromen met tractoren voor boerenprotest

Boeren verzamelen met hun tractoren om gezamenlijk naar Den Bosch te rijden. Zowel op het Malieveld in Den Haag als bij de provinciehuizen in Assen, Arnhem, Zwolle en Den Bosch zijn vandaag acties gepland. Beeld ANP
Boeren verzamelen met hun tractoren om gezamenlijk naar Den Bosch te rijden. Zowel op het Malieveld in Den Haag als bij de provinciehuizen in Assen, Arnhem, Zwolle en Den Bosch zijn vandaag acties gepland.Beeld ANP

Ruim voor het begin van het boerenprotest in Den Haag begint het Malieveld vol te stromen met toeterende tractoren. Het waren er anderhalf uur voor het begin van de actie al zo'n zeventig. De eerste boeren die arriveerden stelden hun tractoren op in een halve cirkel op het veld.

Net als bij eerdere protesten hebben veel actievoerders borden met leuzen op hun voertuigen gezet. Die gaan onder meer over stikstofbeleid, dat volgens een van de boeren "wanbeleid" is, en over de toekomst van boerenbedrijven in Nederland. "Gebruik je verstand, behoud boeren in ons thuisland", staat te lezen op een bord. "Klimaatgekkies moeten ook eten", meldt een ander. Ook de klassieker 'No farmers no food' is present.

Op het veld staan ook enkele vrachtwagens. Er wordt druk gewerkt aan de voorbereidingen voor het protest, dat officieel om 11.00 uur begint. Op het gras wordt een podium opgebouwd en er worden toiletten neergezet. De politie is ook al met een aantal busjes aanwezig. Via de snelweg A12 zijn meer tractoren onderweg naar de Hofstad.

Enkele tientallen tractoren van A12 bij Utrecht gehaald

De politie heeft enkele tientallen tractoren van de A12 bij Utrecht van de snelweg gehaald. Een politiewoordvoerder zegt tegen het ANP dat waar mogelijk wordt bekeurd, maar hoeveel boetes precies zijn uitgedeeld, weet hij niet.

De tractoren werden omstreeks 08.30 uur van de snelweg begeleid, “om de reden dat ook vandaag en alle andere dagen in het jaar tractoren zich niet op de snelweg horen te begeven”, aldus de woordvoerder.

Lees ook:
De boer is bezorgd, dus staat de boerenpastor hem bij

Veel agrariërs hebben psychische problemen, onder meer vanwege toenemende maatschappelijke druk. Boerenpastors staan hen bij. “Ik probeer kwetsbaar te zijn met de boer, als een goede vriend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden